Inici Destacats CCOO Anoia demana a la Generalitat un cicle de formació professional en...

CCOO Anoia demana a la Generalitat un cicle de formació professional en arts gràfiques i paper a Capellades

COMPARTIR

El passat 6 d’octubre, el Govern de la Generalitat convocava la Conferència Prospectiva 2023-2026 per alinear l’oferta d’FP amb les necessitats del teixit productiu.

El sinidicat CCOO considera molt positiva l’aposta del Govern i de l’Estat per l’FP, però denuncia la lentitud en la posada en marxa i les dificultats en harmonitzar oferta formativa i demandes que necessita el teixit productiu al territori. Així doncs, CCOO Anoia torna a exigir la necessitat de disposar d’oferta formativa pública (cicles formatius de grau mig i superior) de la família professional de les arts gràfiques i el paper. Es tracta d’una llarga reivindicació sindical per millorar les capacitats productives de les empreses de la comarca i, en especial, a la vila de Capellades i el seu entorn, que concentren bona part de la indústria d’aquest sector

Cal recordar que aquestes empreses viuen un moment d’expansió i d’intensa creació de llocs de treball, amb la implantació de firmes punteres a l’Anoia. Però la manca de professionals qualificats és un problema endèmic, fins i tot arribant a fer-se la competència entre elles per captar talent.

L’FP a aquest sector contempla 4 cicles de grau mig: Impressió Gràfica; Impressió Gràfica, perfil professional en ‘Converting’; Postimpressió i Acabats Gràfics, i Preimpressió Digital. D’altra banda, els dos cicles de grau superior existents són Disseny i Edició de Publicacions Impreses i Multimèdia i Disseny i Gestió de la Producció Gràfica. Cap d’aquests cicles s’està oferint a dia d’avui a un centre públic d’FP anoienc, fet que obliga als estudiants interessats a fer desplaçaments a altres comarques.

CCOO és conscient de la problemàtica associada a la manca de professionals que puguin impartir classes a diferents cicles formatius. Aquesta mancança es general, però encara s’agreujarà més a l’Anoia. Ara mateix, la impossibilitat de fer acreditacions professionals dificulta, encara més, que professionals reconeguts puguin exercir la docència a sectors concrets. Tot plegat justifica tenir una oferta formativa pública, de qualitat, amb futur i recorregut, adaptada a les necessitats de Capellades i del conjunt de la Conca d’Òdena i de tota la comarca.

Davant d’aquestes necessitats i les noves oportunitats de fer agrupaments de centres que preveu Decret de Centres d’FP Integrats, seria interessant aglutinar i compartir les instal·lacions del Museu Paperer de Capellades amb l’Institut Molí de la Vila o algun centre proper de la mateixa comarca. Això facilitaria les possibilitats de poder iniciar alguns dels cicles d’FP tan necessaris per a l’Anoia.

La nova llei d’FP, publicada el passat mes d’abril, que va incorporar propostes de CCOO, fa possible una major adaptació dels estudis professionals a la realitat de les empreses i, alhora, proporciona als i les estudiants la cobertura, per primera vegada, d’un contracte laboral de formació.

Des de CCOO reivindiquen l’enfortiment dels centres públics i el paper actiu en la transformació de l’entorn productiu, l’ocupació i la demanda de qualificació, millorant recursos i serveis com són l’orientació professional o l’acreditació de l’experiència, vinculant l’oferta, entre d’altres, a fer front als reptes com el canvi climàtic o la desigualtat social.

FER UN COMENTARI

*