Inici Cultura Castells, diables, murals i Reis, propostes més votades al procés participatiu per...

Castells, diables, murals i Reis, propostes més votades al procés participatiu per Igualada Capital de la Cultura Catalana 2022

COMPARTIR

Un total de 1.340 persones han votat al procés participatiu per Igualada Capital de la Cultura Catalana 2022. Les votacions han tingut lloc del 28 de juny a l’11 de juliol i els participants han emès 4.020 vots. Cada persona havia de seleccionar 3 propostes d’entre els 40 projectes presentats per les entitats i empreses culturals de la ciutat, de manera que el vot quedés repartit i afavorís a l’equitat.

El vot popular ha estat emès de manera electrònica a través de la pàgina web de les votacions i en tres punts físics. El procés participatiu contemplava 40 propostes de diferents àmbits de la cultura proposades per entitats i empreses. Sotmeses a votació popular, els ciutadans han pogut escollir les opcions que consideren més interessants per formar part de l’agenda cultural del 2022.

Paral·lelament, l’Ajuntament preveu augmentar el pressupost destinat a cultura per l’any 2022 i crear una nova partida destinada a les entitats culturals de la ciutat específica per l’any de la capitalitat.

Les propostes més votades

Els projectes més votats i que entren dins de la partida pressupostària destinada al procés participatiu (75.000 €) són: La millor actuació castellera a Igualada amb les millors colles i els Moixiganguers (368 vots), Mostra de balls de diables tradicionals de Catalunya (208 vots), Aixequem la Mural! (186 vots), Rius de Foc (146 vots) i Reis 22 – Trobada estatal de cavalcades de reis patrimonials (144 vots).

Aquestes 5 propostes han estat les escollides i es duran a terme el 2022 en el marc de la capitalitat.

Les segueixen per ordre de votacions: Trobada de gegants Centenaris i Històrics al barri de Xauxa (135 vots), Electra Festival (134 vots), 10 Concerts per a celebrar 10 anys de LaBastida (128 vots), Modernisme igualadí, una singularitat global (125 vots), ENFOC’22 (116 vots), Maldepesta (114 vots), Trobada d’Imatgeria Festiva 2022 (112 vots), Magnificant & El Mirador – JOSA i Xalest (109 vots), Racons en Dansa (104 vots), BigBang (102 vots), Dido i Enees (100 vots), Festival Let’s Rock Igualada (99 vots), Cicle Arquitectures (99 vots), Just de nom i de fets (96 vots), 9a Simfonia de Beethoven amb l’Orquestra Terres de Marca. Dir: Josep Miquel Mindán (93 vots), Transitant (93 vots), Intensiu de Dansa (91 vots), Cordes Al Vent (89 vots), Units pel Gospel (87 vots), Postals d’Història d’Igualada (82 vots), Flashmob Participatiu (82 vots), El Corte del Faraon (80 vots), Primavera BigBanera (80 vots), Festa d’inici de temporada (78 vots), Disseny contemporani a l’Anoia – IDEA2022 (75 vots), Amb censura no hi ha cultura. Quin és el límit de la llibertat d’expressió? (69 vots), Carrers de música i poesia a Igualada (58 vots), La música tradicional a Igualada (58 vots), Que en farem de la memòria? Debat sobre la creació, dipòsit i difusió de les fonts orals (56 vots), Les nostres grans persones. Un homenatge a la gent gran de la nostra ciutat (53 vots), Recuperem el Guateque (51 vots), Concert de gralles vuitcentista (46 vots), Auca alegrement versada de la ciutat d’Igualada (33 vots), Encambra’t XL (27 vots), Festival Folclorico de coros y danzas (14 vots).

L’Ajuntament d’Igualada afegeix que les propostes no escollides es mantindran per si alguna de les més votades no es pot dur a terme.

Retorn i tancament

Aquest divendres 16 de juliol a les 13 hores, es realitzarà una sessió informativa virtual, adreçada a les entitats i empreses culturals que han participat per fer el retorn i valoració del procés participatiu. Es donaran a conèixer els resultats, la participació i també es farà una valoració del procés a través d’un formulari.

ERC Igualada reclama al govern que “no menystingui” les propostes descartades 

El procés participatiu per escollir els projectes culturals que es celebraran durant l’any de la capitalitat de la cultura catalana ha finalitzat i des d’ERC apunten que “només hi ha participat un 3%, una xifra molt baixa”. En aquest procés només s’han escollit 5 propostes de les 40 presentades per diferents entitats i agents culturals i Esquerra demana “que el govern no menystingui les 35 propostes que no han estat seleccionades ni tampoc les entitats que les han presentat” atès que “són propostes ben fetes, amb un alt valor cultural i que han de tenir cabuda a una ciutat que aspira a ser capitalitat de la cultura catalana”. En aquest sentit els republicans reclamen al govern que “busqui la fórmula i la manera de fer possibles aquests 35 projectes no seleccionats” ja que el govern municipal ha destinat una quantitat econòmica “totalment insuficient” per la selecció dels projectes de tal manera que “35 n’han quedat exclosos i només 5 seleccionats”.

Alhora des d’ERC també “lamenten” que el procés participatiu que s’ha dut a terme “l’únic que ha provocat ha estat competitivitat en lloc de cooperació i treball conjunt entre les entitats” i asseguren que “aquest no és el nostre model cultural, el model cultural d’Igualada no es pot basar en la competició en lloc del treball conjunt i col·laboratiu, que és el que nosaltres hem demanat i que, de nou, s’ha ignorat per part del govern municipal”. En aquesta línia des d’Esquerra expliquen que “el govern municipal ens va demanar els vots per poder fer possible la capitalitat de la cultura catalana prometent que seria un projecte col·laboratiu, transversal, escoltant a tothom i fent-ho de manera conjunta. La realitat, però, és diametralment oposada: no s’han escoltats a les entitats i agents culturals de la ciutat, no s’ha celebrat ni un sol debat sobre el tema, s’ha ignorat completament als grups polítics de l’oposició i s’ha girat l’esquena al sector”. Davant d’aquest escenari des d’ERC expliquen que “estem decebuts ja que novament el govern de Marc Castells actua de manera unilateral i ens dóna la sensació que això serà un nou espectacle de màrqueting i confeti de l’alcalde” ja que “de moment, en lloc d’aprofitar la capitalitat de la cultura per enriquir, enfortir, cohesionar i treballar pel sector cultural, el govern municipal treballa en la direcció contrària”.

Poble Actiu qualifica de “fracàs” el procés participatiu de la Capital de la Cultura Catalana

Poble Actiu ha emès un comunicat en el que classifiquen el procés participatiu de “fracàs ja que no ha servit per a enfortir el teixit associatiu cultural de la ciutat ni per a posar en valor la cultura a Igualada”.

Segons la formació municipalista “molts dels projectes presentats, malgrat el gran esforç de les entitats per a planificar-los, no podran veure la llum”. Per a solucionar aquest problema, des de Poble Actiu han proposat dues opcions: que hi hagi un augment del pressupost per l’any 2022 “que permeti a més entitats tirar endavant el projecte que han ideat” o que els projectes que no es puguin programar durant aquest any es puguin realitzar més endavant. Els regidors de Poble Actiu han defensat que “no pot ser que bons projectes quedin tancats i oblidats en un calaix, és obligació de l’ajuntament treballar perquè tots aquests projectes puguin tirar endavant”.

Els regidors de Poble Actiu han denunciat que amb la programació de la Capital de la Cultura Catalana el govern de la ciutat vol fer “un rentat de cara de la poca inversió i consideració que ha tingut vers la cultura durants els últims anys”. Per això reclamen que hi hagi una partida anual que ajudi a les entitats culturals de la ciutat a crear els seus propis projectes. En aquest sentit han reclamat que hi hagi inversió i consideració per la cultura cada any i que el govern de la ciutat “sempre hauria de recolzar a les entitats de la ciutat i no només l’any que compren l’etiqueta de Capital de la Cultura Catalana”.

FER UN COMENTARI

*