Inici Destacats El Castell de Claramunt acollirà el tradicional aplec de l’1 de maig

El Castell de Claramunt acollirà el tradicional aplec de l’1 de maig

COMPARTIR
El Castell de Claramunt acollirà el seu tradicional aplec. Foto: Andreu Miquel.

El Castell de Claramunt acollirà, com ja és tradicional, el dimarts 1 de maig l’Aplec del Castell o de la Santa Creu. Al llarg del matí, des de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament s’organitzaran diverses activitats lúdiques i religioses, com un esmorzar popular, la benedicció del terme o una ballada de sardanes. Enguany hi haurà alguna proposta nova, com una cantada amb motiu del centenari de la Coral La Lira o una exposició dels 30 anys de la celebració del mil·lenari de la fortalesa.

El programa d’actes s’obrirà a les 9 del matí amb un esmorzar popular. Una hora més tard, a les 10, el mossèn farà la benedicció del terme i a la capella de Santa Margarida oficiarà una missa.

Centenari de la Coral La Lira

A les 11, la Coral La Lira oferirà una cantada amb motiu del centenari de la formació vocal poblatana, sota la direcció de Marta Carceller. També es comptarà amb l’actuació de la Coral Terpsicore, de Sant Quintí de Mediona, sota la direcció de Marta Olivé. Amb la cantada, la coral poblatana rememorarà l’Aplec Excursionista de Catalunya del maig de 1923 al castell de Claramunt en el qual va cantar la Coral la Lira. El programa es clourà amb l’estrena del cant “CENT”, composat expressament pel poblatà Fredi Marí Caus que cantaran conjuntament les dues corals dirigides per Marta Carceller.

A les 12 del matí, es farà una enlairada de 300 globus blancs a favor de la Pau. Aquesta activitat serà el setzè any que es porta a terme.

Seguidament, a la plaça del Castell, hi haurà una ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat de Manresa. A la Sala Gran es podrà veure una exposició de fotografies i objectes dels 30 anys de la festa de celebració del mil·lenari de la fortalesa. La mostra es podrà visitar fins al diumenge 3 de juny, en horari d’obertura de la fortalesa, de dimecres a diumenge, de les 10 del matí a les 2 del migdia i de les 4 a les 7 de la tarda.

A més de totes aquestes activitats, al llarg del matí, hi haurà animació medieval amb el grup La Cremallera i tir amb arc, a càrrec del grup Vall Llobera.

Pujada al Castell per ponent

Coincidint amb l’Aplec, a la Pobla de Claramunt s’ha tornat a organitzar la Pujada al Castell per Ponent. Ascensió pel camí original i primitiu d’entrada i sortida de la fortalesa. Aquest pas va ser descobert fa uns anys pels estudiosos poblatans Isidre Surroca i Marta Bartrolí a partit d’un mapa militar que van publicar al seu llibre “Cartografia Històrica de l’Anoia”. El camí començava al centre del poble, s’endinsava per la vall de Garrigues fins al mas de can Valls -avui enrunat- des d’on ascendia pel coster de la muntanya en un tram estret amb clara finalitat defensiva.

La caminada ressegueix aquest serpentejant camí i no pretén altra cosa que acostar al paisatge i a la història del municipi. La caminada permetrà observar la fortalesa pel seu costat més espectacular, el menys conegut i alhora el més interessant i fotogènic.

Aquesta iniciativa lúdico-cultural és oberta i apta per a tothom. La sortida es farà a tres quarts de 10 del matí des de la plaça de l’estació la Pobla dels FGC. La durada estimada és d’una hora i mitja en un trajecte d’uns 4 km. L’Hotel Robert, el Cau de l’Ais, Pizzeria el Lokal, restaurant Marcet de Carme, el Forn de la Pobla, la Rostisseria el Pas, edicions Cavall Fort, Clònic i l’Assemblea Nacional Catalana donen suport a aquesta activitat.

La iniciativa, atestes les circumstàncies polítiques del moment, reivindica la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la recuperació de les institucions catalanes. També es convida a portar senyeres o estelades.

Es pot portar senyera o estelada per fer més vistós el grup. L’activitat és lliure i de franc, la participació essent voluntària, no requereix inscripció.

Concurs fotogràfic a Instagram

Per segon any, des de l’Agrupació Fotogràfica Castell la Pobla de Claramunt s’organitza un concurs a Instagram. Qui hi vulgui participar podrà penjar una instantània de la festa amb el hashtag #apleccastellpobla18. Les bases del certamen es poden consultar a Instagram afoclapobladeclaramunt o a Facebook a AFOC La Pobla de Claramunt.

El guanyador tindrà com a obsequi un dinar per a dues persones, un dissabte o un diumenge, al bar-restaurant El Cau de l’Ais. Hi haurà dos accèssits per al segon i el tercer premi i es lliurarà un diploma als guanyadors. Aquesta activitat compta amb el suport de l’Ajuntament.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*