Inici Economia Carme signa a la Generalitat el seu projecte de turisme i entorn...

Carme signa a la Generalitat el seu projecte de turisme i entorn natural

COMPARTIR

[Img #4970]Representants de diversos ajuntaments catalans, la majoria dels quals alcaldes i alcaldesses -entre ells l’alcalde de Carme, Jordi Sellarès-, han signat aquest dijous al Palau de la Generalitat un conveni per dur a terme projectes de reactivació econòmica als seus municipis. Amb aquest acord, rebran ajudes del programa ‘Viure al Poble Més’, que compta amb 7 milions d’euros procedents de la UE i 2,1 del Departament de Governació. Durant l’acte, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha afirmat que els projectes que es duran a [Img #4874]terme són per «posar en valor» els «actius i especificitats de cada poble». També ha aprofitat per defensar el «model territorial» de Catalunya, que pateix intents d’alteració «incomprensibles» des de Madrid.

‘Viure al Poble Més» és un programa que pretén afavorir el desenvolupament d’iniciatives emprenedores orientades a la millora dels serveis turístics i regeneració urbana i rural de municipis de fins a 3.000 habitants. Aquest dijous la vicepresidenta del Govern ha signat els convenis amb els alcaldes que impulsaran els projectes inclosos en la segona convocatòria del programa. L’acte s’ha celebrat a l’Auditori del Palau de la Generalitat.

Els municipis que es beneficiaran de les ajudes són l’anoienc Carme, Bossòst (Vall d’Aran), Duesaigües (Baix Camp), l’Estany (Bages), la Granada (Alt Penedès), Guardiola del Berguedà (Berguedà), Odèn (Solsonès), Pau (Alt Empordà), la Pera (Baix Empordà), Puigdàlber (Alt Penedès), Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre), Riudecols (Baix Camp), Sant Aniol de Finestres (Garrotxa), la Torre de l’Espanyol (Ribera d’Ebre), Vall de Cardós (Pallars Sobirà), Vallgorguina (Vallès Oriental), Vila-sana (Pla d’Urgell) i Vilademuls (Pla de l’Estany).

Aquesta convocatòria d’ajuts compta amb un pressupost de 9,1 milions d’euros, dels quals 7 milions provenen del fons FEDER de la UE i els 2,1 milions restants, que es corresponen al 15% de la despesa subvencionable total, els aporta el Departament de Governació i Relacions Institucionals. Així mateix, aquesta aportació de Governació del 15% té caràcter de bestreta, mitjançant un únic pagament en el moment de l’atorgament de la subvenció.

Durant el discurs que ha pronunciat al final de l’acte, Ortega ha afirmat que Catalunya està assistint a «intents incomprensibles d’alterar des d’un despatx, des de Madrid, tot un model territorial». Ha dit que això es vol fer «sense cap estudi» ni sense «conèixer la realitat territorial ni el tarannà dels municipis afectats».

En aquest sentit, ha afirmat que «Viure al Poble Més» va en la línia de lluitar contra aquests atacs, com a «manera de demostrar que tot el Govern de Catalunya i els seus municipis volen mantenir un territori equilibrat i amb qualitat de vida». La també titular de Governació ha dit que amb els convenis signats aquest dijous es podran emprendre «obres importants, necessàries en els municipis que per elles mateixes o per l’escassa població potser no podrien tirar endavant».

«No es tracta de donar suport a projectes faraònics, ans al contrari, sinó a projectes de regeneració de zones urbanes i rurals», ha afirmat Ortega, que ha dit que els projectes -molt variats- estan adreçats a «reactivar econòmicament i a buscar aquells actius i especificitats de cada poble i posar-los en valor». En definitiva, «invertir de maners sostenible en aquests municipis amb pocs habitants» i «augmentar el benestar i el progrés de les persones que hi viuen».

Turisme familiar i entorn natural, les apostes de Carme

[Img #4875]El projecte aprovat pretén fomentar el turisme familiar i de cap de setmana, aprofitant l’entorn natural del municipi, les zones de passeig al costat de l’aigua, sigui la riera o el rec, així com també aquells indrets d’interès cultural i patrimonial. Per fer-ho s’havien de recuperar alguns camins perduts i condicionar-ne d’altres, així com crear un centre d’informació i acollida per als visitants.

Per assolir aquest objectiu, Carme va presentar el projecte “Obrim Carme a les rutes turístiques de l’aigua i del patrimoni [Img #4876]cultural i mediambiental del municipi”. Aquest es va dividir en quatre actuacions diferenciades, però amb el denominador comú d’afavorir que la gent de Carme i els visitants puguin gaudir i seguir rutes naturals i culturals degudament senyalitzades.

La primera actuació és la urbanització d’una part del nucli antic, concretament el carrer Freginal fins al C/ Sant Jordi i la placeta de l’Alegria, obra que estava programada de feia ja temps i que ara amb el finançament de Viure al Poble Més es podrà desenvolupar.

La segona és la recuperació de l’antic Escorxador municipal, el qual serà el punt d’informació turística i el punt de partida cap a les rutes de l’aigua, recuperant així un edifici municipal molt deteriorat pel pas dels anys i actualment sense ús.

La tercera són els diversos camins, corriols i viaranys que s’acondicionaran i es senyalitzaran per poder gaudir de passejades seguint la riera, el rec o les zones d’interès cultural, com són els poblats íbers, la necròpoli romana, el Coll de la Llentia i l’ermita de Collbàs, entre d’altres.

Finalment, la quarta servirà per una nova pàgina web municipal, basada en noves tecnologies, amb la promoció econòmica i turística com a eix central. Aquesta web oferirà tota mena de continguts i informació d’interès per als visitants i serà accessible des de qualsevol dispositiu per tal que els usuaris puguin obtenir informació georeferenciada sobre el municipi.

La passera de vianants és una obra que s’incorpora en aquesta actuació, malgrat sigui una obra ja feta, doncs és un pas necessari per accedir des del nucli antic – Escorxador a les diferents rutes.

L’import de la inversió aprovada per totes quatre actuacions és de 644.878 euros, amb una subvenció de Viure al Poble Més de 419.171 euros i la resta amb cofinançament del Pla Únic d’Obres i Serveis de la Generalitat. El projecte ha d’estar enllestit a finals de 2014.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*