Inici Festes Carme celebra la seva Festa Major d’hivern

Carme celebra la seva Festa Major d’hivern

COMPARTIR

[Img #2108]Amb el dia de Sant Martí, patró del municipi, Carme ha celebrat la seva Festa Major d’hivern. Enguany s’ha fet amb un programa renovat, basat en la participació de molta gent del poble en diversos tallers que s’han realitzat des de fa uns mesos amb la finalitat de programar activitats pròpies del nostre poble. Les més significatives han estat el sopar dues vegades, la recuperació del ball del càntir, les capes dels infants, la batucada i les banderoles de festa.

El dissabte dia 10, al Casal, els arqueòlegs responsables dels dos tallers d’arqueologia fets al municipi durant l’estiu de 2011 i el d’enguany, van explicar els treballs realitzats a l’antiga església romànica de Cal Ros, avui desapareguda. Amb imatges es va visualitzar com devia ser l’església, el material trobat, les diferents zones on s’ha actuat, la part on va existir el Carme medieval  i també els treballs que queden per fer.

Al mateix local es va fer el primer sopar, aquest a peu dret, cosa que va facilitar el contacte entre els presents. Seguidament el grup de batucada, sorgit dels tallers per a la festa, van fer xerinola pels carrers del poble, acompanyant la gent cap al segon sopar, aquest al Centre recreatiu. El sopar dues vegades, també  va sorgir de les sessions de participació dels tallers per a la festa. Unes 170 es van aplegar en els sopars.

El diumenge dia 11 al matí es va fer una Pedalada Popular d’adults i una altra infantil. Ambdues coincidiren a les Fonts de Carme en un esmorzar popular per als participants.

A les 12 les campanes sonaren amb el nou toc de festa i a 2/4 d’1 l’ofici de Sant Martí fou concelebrat pel bisbe Agustí i acompanyada pels cants dels Amics de la parròquia.

[Img #2109]Al migdia els nens i nenes que havien participat del taller de capes de Sant Martí, sorgit  dels tallers per a la festa van bellugar-se per l’espai del pati de missa amb la capa feta per ells mateixos. Seguidament, 16 persones van fer la demostració del ball del càntir. La recuperació d’aquest ball, formava part també dels tallers per a  la festa. L’arranjament coreogràfic i la feina d’ensenyar als dansaires va anar a càrrec del Salvador Rius, persona que porta l’Esbart infantil i amb molta relació de fa anys amb el poble de Carme i els ballets. La part musical va anar a càrrec del Jaume [Img #2107]Bosser qui va recopilar les partitures del ball i va gravar la música pels assajos. Per Sant Martí la festa va tenir música en directe de gralles i tabals, cosa que va afavorir molt la dansa. Les gralles foren tocades per alguns del participants en el taller de gralles, també dels tallers per a la festa.  A l’acabar el ball, els dansaires invitaren a persones del públic a aprendre’l, cosa que va donar molta vida a la festa per les anades i vingudes dels aprenents i els seus ensenyants. Van fer el ball amb el càntir i Déu n’hi do que bé que va quedar. Ara esperen repetir-lo cada any, i que cada vegada i hagi més gent del poble que conegui els seus moviments.

Els dos dies de festa van estrenar-se les banderoles que es van posar als habitatges del carrer Sant Martí, iniciativa sorgida també dels tallers per a la festa.

Des de la organització i l’ajuntament de Carme agraeixen l’esforç i dedicació de totes les persones participants en els diversos tallers que han fet possible renovar la festa de Sant Martí i al Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que ha subvencionat els Tallers per a la festa, liderada per l’entitat SOLC, música i tradició al Lluçanès.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*