Inici Societat Carles Puigdemont presideix la presentació del pla estratègic del campus universitari

Carles Puigdemont presideix la presentació del pla estratègic del campus universitari

COMPARTIR

El President de la Generalitat Carles Puigdemont va presidir ahir la sala de sessions de l’Ajuntament d’Igualada el pla estratègic del Campus Universitari. Amb la presència del rector de la UdL, Roberto Fernández, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, i el Secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, a banda de diverses autoritats locals i representants del teixit empresarial i educatiu de la capital de l’Anoia.

Aquest projecte, impulsat pel consistori igualadí, amb el suport de la Generalitat i la UdL, reagruparà en les estructures de la UdL els estudis universitaris que actualment s’imparteixen a la ciutat d’Igualada. Aquest procés es desenvoluparà en dues fases, una de transició fins al 2020 i una posterior de consolidació els anys següents, tot ampliant instal·lacions i sumant nous títols oficials i de formació contínua.

El més immediat serà, el curs 2018-2019, la incorporació del grau en Tècniques Computacionals i Aplicacions Digitals –primer en una universitat pública catalana a impartir-se en modalitat dual des de primer curs–, del màster en Pràctiques i Simulacions Clíniques, i la transformació de l’actual grau d’Enginyeria en Organització Industrial en el d’Enginyeria de l’Organització, Logística i Gestió Industrial. La UdL seguirà impartint, a més, els actuals estudis oficials (grau en Infermeria UdL, grau en Enginyeria Química UPC, doble grau en Nutrició Humana i Dietètica i Fisioteràpia UdL i màster en Enginyeria del Cuir UPC). A més, s’estan ultimant quatre postgraus en formació contínua adreçats a professionals, per implantar també al 2018-2019 i, en cursos posteriors, la UdL preveu posar en marxa dobles titulacions amb centres d’educació superior europeus.

Amb la nova oferta d’estudis es calcula que es passi dels prop de 400 estudiants actuals a superar el miler. Segons les seves línies estratègiques, el projecte es marca reforçar i consolidar l’actual Campus Universitari –que es va posar en marxa el 2014– amb nous estudis, prioritàriament vinculats al teixit industrial i empresarial de la zona, d’àmbits com el tèxtil, la pell, la indústria del paper i l’edició i les empreses TIC. També s’hi vol prioritzar la formació dual i les pràctiques en empreses, que contribueixin a impulsar l’ocupació, facilitant també la interconnexió de cicles formatius amb estudis universitaris, sobretot pel que fa a enginyeries i salut.

Quant a noves infraestructures, l’Ajuntament d’Igualada i la UdL ja treballen plegats per ampliar les actuals instal·lacions universitàries a la ciutat, actualment centralitzades a la zona residencial del Pla de la Massa. A l’illa on hi havia l’antic hospital, al Passeig Verdaguer, es preveu aixecar un nou edifici docent i una residència per a estudiants universitaris. L’objectiu és concentrar al Pla de la Massa els estudis d’enginyeria, on hi ha els laboratoris i la planta pilot, i aplegar al Passeig Verdaguer, al voltant de l’Hospital de simulació 4D Health, els estudis relacionats amb la salut.

El campus universitari, un projecte que va començar al 2014

L’actual Campus Universitari d’Igualada va obrir portes l’octubre de l’any 2014, com una iniciativa conjunta de l’Ajuntament d’Igualada i la Generalitat de Catalunya per a reforçar i incrementar l’oferta d’estudis universitaris a la capital de l’Anoia i la Catalunya Central. La prioritat per ambdues parts ha estat, des de bon començament, allotjar-hi estudis prioritàriament públics i fortament vinculats amb les necessitats específiques del teixit industrial i empresarial locals. Amb una inversió de 5 milions d’euros, es va aixecar un nou edifici amb aules, biblioteca, despatxos i laboratoris a la zona del Pla de la Massa, sota el segell de nova creació “Campus Universitari d’Igualada”. Inicialment s’hi van allotjar els estudis que l’Escola d’Enginyeria d’Igualada de la UPC portava dècades impartint a l’antic edifici de la Teneria i posteriorment se’n van sumar de nous. Així, als graus d’Enginyeria Química i d’Organització Industrial i als màsters en Enginyeria del Cuir i en Direcció Tècnica de l’Adobatge, el 2015 s’hi van sumar el grau d’Infermeria de la UdL i el doble grau en Administració i Direcció d’Empreses Industrial de la UPC i la UOC i, un any després,va arribar el doble grau en Fisioteràpia i Nutrició Humana i Dietètica també de la UdL.

FER UN COMENTARI

*