El passat 25 d’octubre, Càritas Catalunya va dur a terme una jornada de formació per a totes les Càrites de Catalunya al Seminari de Vic. L’eix temàtic se centrava en els nou valors que l’entitat Càritas assumeix com a impulsors de tota la seva missió i activitat. Més de 150 persones, entre voluntaris, personal tècnic i responsables, van compartir espais de reflexió i de convivència sobre els valors de la sostenibilitat, l’austeritat i la dignitat; els de la justícia social, la transparència i la caritat; i els de la fraternitat, la gratuïtat i la participació. Càritas Arxiprestal Anoia-Segarra hi va participar moderant la taula rodona en què es van comentar aquests nou valors i se’n va destacar la transcendència que tenen en l’acolliment i el servei als usuaris de totes les Càrites.
De la presentació del tema va resultar clar que es poden definir els valors com aquelles actituds, accions i gestos que expressen el món ideal de virtuts i actuacions que convé tenir per tal de respectar i potenciar la dignitat humana de les persones i dels pobles. O sigui, les nostres actituds, accions i gestos són valors en la mesura en què encarnen un ideal de relació amb els altres i amb la societat, i amb un mateix, que apunta a (finalitat) dignificar la vida humana. Constitueixen, en aquest sentit, una guia ideal per a una conducta èticament desitjable i modèlica, i també per donar un sentit espiritual a la vida.
També convé insistir en la idea que els valors estan al servei dels béns humans; béns que els antivalors o disvalors justament anorreen (per exemple, la violència destrueix la vida). La relació que tenen amb la dignitat humana ja indica que amb ells es tracta de respectar i potenciar els béns en si que caracteritzen l’existència humana: la vida, la consciència, la llibertat, el coneixement, la convivència social, els recursos necessaris, el medi ambient, etc., etc. En aquest sentit, els valors se subordinen als béns. Per exemple, sense la realització mínima del valor de la justícia no es pot garantir la llibertat en sentit propi i ple. O sense la pràctica del valor de la veracitat, no resulta possible assegurar una convivència social humanament satisfactòria. Per tant, la protecció i el potenciament dels béns humans constitueixen la finalitat dels valors.
És cert que els valors tenen concrecions històriques molt diferents segons cultures, èpoques i mentalitats socials. Però tot i així continuen essent universalment vàlids en una idealitat que vol ser transcultural i transhistòrica, o transversalment cultural i històrica. I, des d’aquesta idealitat i objectivitat independent de concrecions, demanen que els emprem per a jutjar les deficiències i limitacions de les cultures, de les mentalitats d’època i dels interessos partidistes. Així es comprèn, per exemple, que la discussió de Plató sobre la justícia ens sigui útil també a nosaltres ara i aquí, i que, a la inversa, el valor en si de la justícia ens serveixi per detectar les imperfeccions de la seva realització en la societat estamental de Plató, com va mostrar clamorosament el cas de Sòcrates (ϯ 399 aC).
Els valors de Càritas són de sentit comú i de matriu estrictament humana. Constitueixen un ideal mínim de conducta i de sentit de vida que tota persona podria i hauria d’assumir en relació amb si mateixa i amb els altres. Però la fonamentació d’aquests valors humans és, per a Càritas, evangèlica: prové de la convicció que Déu mateix ha compartit la nostra existència en Jesús de Natzaret, bo i fent-nos objecte d’un amor absolut que dignifica tota existència humana, bandeja els privilegis i les discriminacions, i fa de la lluita per la justícia social la marca empírica d’una fe correcta.
Amb aquesta informació, Càritas Arxiprestal Anoia-Segarra vol exercir la transparència envers la societat. Els lectors poden adreçar-se a la nostra seu (Carrer Roca, 3, d’Igualada) o al nostre telèfon (938032747) per demanar aclariments ulteriors i per col·laborar amb l’entitat. Tota ajuda ens és indispensable per atendre correctament persones en situacions de què no poden sortir elles soles. Sovint es tracta també de situacions que mostren la injustícia i la violència que encara regnen en el planeta. Entre tots podem fer passos cap a un futur millor. Tota persona n’és digna.
Joan Ordi
Per la Junta de Càritas Arxiprestal Anoia-Segarra