Càritas treballa pel benestar integral de les persones que pateixen situacions de necessitat humana imperiosa. No pretén simplement subvenir urgentment i puntual a una mancança greu, sinó identificar, i lluitar per superar, les causes responsables dels problemes que limiten injustament les possibilitats d’una vida digna. Per això coopera amb les institucions de la societat, tant públiques com privades, per combatre les diferents formes de pobresa, exclusió social, indefensió i de potenciació de les persones. L’objectiu de Càritas rau, doncs, en la redignificació dels qui no poden gaudir de condicions mínimament acceptables en justícia.
El sentit de la festa catòlica del Corpus Christi recorda la fonamentació de tota la tasca de Càritas: la convicció que, en Jesús el Crist, Déu mateix s’ha apropat a la nostra humanitat amb un Amor infinit envers tota persona i amb una solidaritat que en els evangelis es mostra orientada, en primer lloc, als pobres, a les víctimes d’agressions i d’injustícies de tota mena, als qui el poder polític i el poder religiós exclouen dels àmbits que controlen i als qui pateixen privacions materials i espirituals incompatibles amb la condició universal de fill i filla de Déu. Què hi ha, però, al darrere d’aquest Amor que Jesucrist revela? L’ideal d’unir tots els homes i dones de la Terra en el que són: una sola família humana, un sol cos format per la totalitat de cultures, poblacions genètiques i zones geogràfiques històricament diferenciades.
La metàfora o símil del cos humà, compost per la unitat integradora dels diversos membres, sentits i sistemes biològics, amb la coordinació central del cervell i al servei de l’autoconsciència i autogovern de la persona, il·lustra la relació entre Càritas i el Corpus Christi. D’una banda, l’expressió Cos de Crist remet al lliurament que Jesús el Crist va fer de la seva vida per unir la humanitat al voltant d’un Déu Pare i Mare de tots. El sagrament catòlic de l’Eucaristia expressa clarament i nodreix aquest ideal d’integrar tota persona en el projecte d’una sola família humana. I, d’altra banda, Càritas cerca de definir projectes i d’implementar-ne els mitjans per tal que l’ideal universal del respecte als drets humans i de restitució de tota existència a la seva dignitat tradueixi en la pràctica el somni d’una Terra agermanada i sense injustícies.
D’aquí que Càritas et convoqui també a tu, lector/a, a participar en la seva tasca humanitzadora amb el compromís que puguis assumir: aportació econòmica, donació de roba reutilitzable, compra de roba sostenible a la botiga “Moda Re-“ (Carrer Roca, 3, Igualada), dedicació de part del teu temps en el voluntariat, proposta de projectes viables, etc. Entre tots podem anar construint aquest cos humà unit en la diferència que anomenem família humana universal i que reflecteix el somni de Déu que se celebra en la tradicional Festa del Corpus. No cal recordar que la crida de la justícia humana s’escolta, també avui dia, no només des de molts punts del planeta assolats per problemàtiques gravíssimes, sinó també des de les zones socialment més empobrides i marginalitzades de casa nostra. Són molts els reptes que poden donar una renovada il·lusió al sentit altruista de la vida. La pandèmia ens n’ha fet ben conscients, i a escala global. Tu també ets Càritas, doncs. I tu també ets membre d’un cos que et necessita.
Joan Ordi
Membre Junta Càritas Arxiprestal Anoia-Segarra