Inici Festes Les caramelles recorren els carrers de l’Anoia

Les caramelles recorren els carrers de l’Anoia

COMPARTIR

Les caramelles han arribat a la tradicional cita de Pasqua a molts dels municipis de la comarca de l’Anoia.

A Piera, els membres de la Coral Xicoira van sortir diumenge de Pasqua amb el tractor i va recórrer els carrers de la vila per fer arribar a tots els pierencs i pierenques els seus cants de benvinguda a la primavera. El bon temps va acompanyar en aquesta cantada de caramelles a la qual es van sumar també infants que no són membres de l’entitat però que van voler participar d’aquesta tradició. La ruta, durant la qual van repartir clavells, els va portar també per les residències d’avis i els cafès i bars del poble.

La Coral va participar en la missa que es va celebrar a les 11 h a l’església de Santa Maria, i en la qual també es va comptar amb la Coral Tríola, que es va afegir a la celebració de la Pasqua. Finalment, els infants van fer una visita a les instal·lacions de Ràdio Piera on van cantar quatre cançons en directe.

Caramelles i Passió a Masquefa

Dilluns 17 d’abril, Dilluns de Pasqua, els masquefins van acomiadar la Setmana Santa de 2017 amb el tradicional Aplec al Cementiri Vell. Nombrosos veïns, acompanyats de familiars i amics, van acostar-se a primera hora del matí fins a aquest punt de Masquefa per gaudir d’un esmorzar popular, la missa i ofrena dels Gegants de la vila a Sant Pere, la ballada de l’Isidre i la Magdalena –que enguany compleixen el seu trentè aniversari- i una matinal de sardanes amb la Cobla Mar i Cel.

El programa d’actes de Setmana Santa va començar, però, el 9 d’abril amb la benedicció del Diumenge de Rams i la tradicional missa a la parròquia de Sant Pere. I l’activitat va continuar Divendres Sant, amb una jornada dedicada als actes religiosos tradicionals: el Viacrucis, l’ofici de missa i la processó de la Cofradía del Cristo Crucificado y Nuestra Señora de los Dolores amenitzada per la Banda de Tambors i Cornetes de Can Parellada.

Els ‘costaleros’ van carregar sobre les seves espatlles les imatges del Crist i de la Verge per passejar-les pels carrers, acompanyats de ‘nazarenos’ i de molts fidels. I dos dies després, Diumenge de Pasqua, els masquefins van poder gaudir pels carrers de la vila i a la Parròquia de Sant Pere d’una Cantada Infantil de Caramelles.

Un centenar de caramellaires a Calaf

Malgrat les baixes temperatures de primera hora d’aquest diumenge de Pasqua, els caramellaires de Calaf no s’han arronsat i han començat puntuals el recorregut per tots els racons del poble. Per primera vegada, l’organització de les Caramelles de Calaf requeia en la nova Associació Cultural i Educativa Calamanda, constituïda recentment. El grup de caramellaires està format per un nombrós cor i quatre grups de dansaires, repartits segons l’edat. Enguany, com a novetat, s’ha pogut gaudir amb un fantàstic grup d’adults.

Els caramellaires han recorregut carrers i places de Calaf per compartir els cants i les danses típiques d’aquestes dates. A les 9.00 hores s’ha donat el tret de sortida des del passeig Santa Calamanda. A partir d’aquí han fet arribar la música fins a una desena de llocs del poble, inclosos punts allunyats del centre com són el Barri Nou i La Pineda.

En acabar la missa, a l’interior de l’església de Sant Jaume, el grup de caramelles ha ofert tot el seu repertori que enguany constava de tres peces. ‘La Maria de les Trenes’, ‘Bicicletes’ de Blaumut, i una adaptació de la cançó ‘Vine a la festa’ dels Pets, que han transformat amb l’himne de les Caramelles de Calaf 2017.

En sortir de l’església, els caramellaires han fet una nova actuació a la plaça Gran. I ja amb una agradable temperatura, les darreres cantades i ballades han tingut lloc, passades les 13.00 hores, a la cèntrica plaça de Barcelona ’92.

La celebració de Pasqua ha continuat aquesta tarda amb una ballada de sardanes, organitzada per l’Ajuntament de Calaf, amb la ‘Cobla Lo Castell’ que també ha tingut lloc a la plaça Barcelona ’92. Finalment s’ha tancat amb el ball organitzat pel Casino de Calaf amb Stres Band.

Els cants dels caramellaires omplen la Pobla de Claramunt

Els carrers i places de la Pobla de Claramunt es van omplir, el diumenge 16 d’abril al llarg del matí i migdia, dels cants del grup de caramelles de la Societat Coral la Lira. Una trentena de cantaires, entre adults i nens i nenes, van interpretar diverses cançons, sota la direcció de Joan Mas.

Les peces que van cantar van ser: la sardana El cavaller enamorat, La Balanguera, Dins el mar la vela blanca i El ball del rotlletó, que van ballar la quitxalla. Les cantades centrals es van fer cap al migdia, a la sortida de missa i a la plaça de l’Ajuntament. A més de cantar, els cantaires van repartir clavells entre el públic.

Vilanova d’Espoia viu les tradicionals Caramelles

Una trentena de cantaires de totes les edats, des de 5 fins a 75 anys, van sortir diumenge a Vilanova d’Espoia per celebrar una de les festes més populars catalanes, les caramelles.

Enguany s’ha arribat a la 62e edició de les Caramelles de Vilanova d’Espoia. Dirigits per Núria Subirana, els caramellaires van recórrer, durant tot el diumenge al matí, les cases i masies del poble per cantar, ballar i mantenir aquesta tradició.

El punt de trobada va ser a les 9h del matí al Centre Recreatiu Cultural de Vilanova d’Espoia, on, després d’un bon esmorzar i els darrers assajos, van iniciar el recorregut; Can Muntades, La Serra i nucli d’Espoia per finalment, després de la missa, acabar a la plaça de l’església i oferir tot el repertori.

Al llarg del recorregut, els caramellaires porten dues barres, una amb un cistell i l’altre amb una nina catalana amb un ramet que ofereixen a cada casa en record de l’estada i que per part de l’espectador es regracia amb una paga.

El mateix diumenge, en acabar, els caramellaires més petits va rebre per part del Centre Recreatiu una mona i per celebrar-ho tot plegats, l’endemà, Dilluns de pasqua, tota la colla i familiars es van trobar per compartir una arrossada popular i la mona.

FER UN COMENTARI

*