Inici Destacats Les caramelles faran vibrar els carrers de l’Anoia

Les caramelles faran vibrar els carrers de l’Anoia

COMPARTIR

La Pasqua portarà novament als carrers d’alguns municipis de l’Anoia les tradicionals Caramelles.

Sant Martí de Tous

A Tous, el passat 25 de març es va escenificar el traspàs de la bandera de les Caramelles de Tous al final de la missa de Rams. L’abanderat del 2017 el Manel Pons va fer lliurament de la bandera al nou abanderat d’aquest 2018, el Josep Domènech, que com mana la tradició l’ha de tenir exposada al balcó fins la vigília.

Fins aquest dissabte 31 de març es pot passar a encarregar la toia a Cal Ton (preu 12€). Qui no tingui balcó dins el recorregut de les cantades de Caramelles, i com a novetat aquest any, la podrà recollir des del balcó del consistori durant la cantada a la Plaça Major.

El diumenge 1 d’Abril, el dia de Pasqua, Sant Martí de Tous tornarà a vibrar amb les tradicionals caramelles, que cada any animen places i carrers del poble de la mà de cantaires de totes les edats i dels joves músics del poble. No hi faltaran, com mana la tradició, els nens i nenes d’ entre sis i set anys vestits d’hereus i pubilles, els ballesters i les lloques, i les toies i els clavells.

A dos quarts de deu del matí els caramellaires, precedits de l’ abanderat, començaran les cantades a l’entrada del poble. Després de la Missa Major, cap a les 12 del migdia, continuaran les cantades, de les quals destaquen la que es fa a la Plaça de l’Església i la de davant de l’Ajuntament. Les cançons que sonaran aquest any són És la Moreneta d’ Antoni Carcellé; Les Caramelles, música de C. Pérez Martínez i lletra de Joan Misterio; l’Hallelujah de Leonard Cohen; El Cant de la senyera i altres cançons populars catalanes.

El dilluns de Pasqua, el dia 2 d’Abril, se celebrarà el tradicional aplec al Santuari de Sentfores. Allà es podrà participar de l’eucaristia a les 11 del matí, gaudir del tradicional joc de bitlles i ballar sardanes al so de la cobla.

Pel diumenge 22 d’abril s’està organitzant un dinar popular per donar per acabades les Caramelles 2018.

Centenari de la Lira a la Pobla de Claramunt

La Societat Coral La Lira organitzarà, el diumenge 1 d’abril, les tradicionals caramelles a la Pobla de Claramunt. En aquesta ocasió, la cantada tindrà un caràcter especial ja que forma part dels actes amb motiu del centenari de la creació de la formació coral poblatana, que se celebra al llarg d’aquest any.

L’activitat tindrà lloc a partir de les 10 del matí fins al migdia i les cantades es faran en diferents barris del municipi. Les actuacions centrals es faran a la sortida de missa, cap a 3/4 d’1 del migdia, i després, a la plaça de l’Ajuntament.

Un grup d’una quarantena de cantaires, entre nens i nenes, pares i components de la coral, interpretaran diverses cançons populars i d’autor. Algunes de les peces que cantaran seran: Els tres tambors, Vestida de nit, Escolta-ho en el vent o Dins la fosca. La direcció anirà a càrrec de la poblatana Marta Carceller i es comptarà amb l’acompanyament de guitarres. A més d’interpretar les cançons, els cantaires repartiran clavells. L’activitat compta amb el suport de l’Ajuntament.

A Castellolí, celebrades a principis de març

El passat 7 de març es van celebrar les caramelles a Castellolí, amb més d’un segle de trajectòria. Ens expliquen els veïns i veïnes del poble que abans les pròpies famílies ensenyaven als seus fills la cançó i es passava de generació en generació. Els nens agafaven la seva cistella i, conjuntament amb tota la colla, passaven per totes les cases i rebien taronges, avellanes, ous, ametlles… normalment eren aliments que cultivaven les pròpies famílies a casa seva. Avui dia, la tradició es manté però ha evolucionat i la cançó s’ensenya a l’escola. Els nens van en grups d’edats similars i el que més il·lusió els fa es rebre llaminadures i caramels.

FER UN COMENTARI

*