El passat 25 de novembre va tenir lloc a l’Ateneu Igualadí i en el marc del 19è Zoom Festival Internacional de Continguts Audiovisuals de Catalunya, el lliurament del Premi Joan Poch de Mallerich, un guardó té com a objectiu fomentar l’actitud creativa, la recerca ideològica i la qualitat humana dels professionals d’Igualada o l’Anoia vinculats al sector audiovisual.
Enguany, el director, productor i guionista de Capellades, Oriol Estrada, va rebre el reconeixement en un acte que va comptar amb la presència del mateix guardonat, el jurat i membres de la Fundació Mallerich.
La Fundació Mallerich, promoguda pel productor igualadí Paco Poch, es qui atorga el reconeixement en memòria de Joan Poch, pioner del tèxtil amb la marca Mallerich que durant tota la seva vida va fer d’aquests valors un referent. En aquest sentit, Paco Poch va recordar que el premi és un homenatge al seu pare Joan Poch de Mallerich que feia un treball «molt creatiu, molt personal i molt innovador». Per això el premi busca premiar algú de l’Anoia que tingui aquests atributs al món audiovisual: «volem donar continuïtat, reconeixement i donar força i estímul a la gent de la comarca que es dedica a aquest sector».
Poch va dir del premiat capelladí, resident a la República Dominicana, Oriol Estrada que «és un molt bon cineasta que està fent pel·lícules una darrere l’altra» i que la seva feina té molta presència internacional als festivals. Va destacar també que està fent una «molt bona carrera, molt eficaç». I, com a anècdota, va recordar que la filla d’Estrada i de Natalia Cabral, la cineasta amb qui ha treballat a totes les seves pel·lícules, «va ser la primera nena a trepitjar una catifa vermella amb només quinze dies»: «va ser amb tots nosaltres al festival de Karlovy Vary», on van competir amb ‘Miriam miente’ guanyant el premi del Jurat, una pel·lícula que va produir Jordi Comellas amb la col·laboració del mateix Paco Poch. «Si la nena s’acaba dedicant al cinema serà una anècdota que podrà explicar», va concloure.
Oriol Estrada va confessar que estava molt emocionat d’estar a Igualada, «tan a prop de casa rebent aquest reconeixement, amb la família i gent tan important a la meva vida». Va agrair molt al jurat i a Paco Poch per pensar en ell. També es va mostrar agraït amb Jordi Comellas, qui va ser el seu primer professor de cinema. Estrada va recordar que totes les pel·lícules les ha codirigit amb Natalia Cabral, que no va poder ser a Igualada perquè era a l’Índia presentant a un festival la nova pel·lícula de la parella. «El premi és seu, també».
El premiat es va emocionar en el moment en què va agrair als seus pares que l’hagin acompanyat sempre en aquest «somni impossible» de fer pel·lícules.
Cabral va enviar un missatge sorpresa per a l’Oriol Estrada en què deia que acompanyava el reconeixement al seu company des de la distància: «la nostra professió ens permet viatjar molt i apropar-nos a cultures molt diferents de la mateixa manera que el cinema i les seves pantalles permeten que el món es faci més petit i comprensible. Vaig conèixer l’Oriol a Cuba estudiant cinema i des d’aleshores m’acompanya la seva curiositat incansable, la seva enorme empatia i la seva extraordinària sensibilitat cinematogràfica. Penso que el seu treball al cinema, des de la seva passió enorme que té per la professió, enriqueix el cinema llatinoamericà, el cinema caribeny, el cinema dominicà, el cinema, a seques».
El premi físic que va rebre Estrada va ser un quadre del pintor Gabriel Poch, germà de Paco Poch. Gabriel Poch va explicar que el premi ha acabat sent una barreja de «diploma, gravat i collage, tot en una sola peça». «Treballo amb les mans i poc amb l’ordinador, per no dir gens, amb una mica de gravat digital», va explicar. Pel fet d’estar treballant en un llibre amb Feliu Formosa, Gabriel Poch va incloure al treball un poema que «troba molt adequat» per a gent com el premiat.
El jurat d’aquest any ha estat format per: Martí Marsal, membre de la junta d’Omnium Cultural a Igualada i fins fa ben poc gerent de Fira d’Igualada, Núria Cañamares, comunicadora cultural i coordinadora fins aquesta edició del Premi Mallerich, Francina Vidal, de la XARXA, plataforma multimèdia que proporciona continguts i serveis a ràdios, televisions i mitjans en línia locals d’arreu de Catalunya i el premiat en la darrera edició, Miquel Segura. A més, el guardó compta amb un consell assessor que s’amplia any rere any ja que s’hi adhereixen els premiats i els membres del jurat de cadascuna de les edicions.