Inici Política Capellades ret homenatge al President Companys

Capellades ret homenatge al President Companys

COMPARTIR

Aquest diumenge Capellades ha volgut retre homenatge un any més al President Companys. Tal i com és habitual l’acte s’ha fet al carrer i monument dedicat a la seva memòria, amb la participació de regidors i de prop de 200 persones.

A primera hora del matí Capellades s’ha despertat amb les salves. A dos quarts d’una, s’ha iniciat l’acte amb la benvinguda de l’Alcalde, Aleix Auber, qui ha agraït a tothom la seva participació en aquest homenatge que enguany, coincidint amb un moment altrament històric, s’ha ampliat retent homenatge a les persones represaliades a Capellades pel franquisme.

Seguidament es van fer les ofrenes florals, primer d’Esquerra Republicana de Catalunya, i seguidament pel consistori capelladí.

L’acte va continuar amb el primer tinent d’alcalde, el republicà Àngel Soteras, qui va presentar l’homenatge als 35 capelladins represaliats, explicant que “si bé Lluís Companys és la cara més visible de les víctimes del franquisme, van ser molts els represaliats, exiliats, condemnats amb o sense judici i executats. A Capellades hem pogut documentar 35 casos d’homes i dones que van patir consells de guerra i volem avui no tant sols fer un acte de recuperació de la nostra memòria històrica sinó, sobretot, de justícia.”

Així, amb l’acompanyament de la violoncel·lista Gabriela Van Reeken, els joves Pau Soteras i Sergi Soler van llegir cada un dels noms dels capelladins represaliats pel franquisme, la seva edat i la pena que li fou imposada. Aquest llistat ha estat possible després que el mes de juliol el Parlament de Catalunya va anular els 63.961 judicis franquistes que van tenir lloc entre el 1938 i el 1978 i l’Arxiu Nacional de Catalunya en fes pública la llista amb el tipus de procediment, el número de causa, la data d’obertura de la causa, la data d’aprovació de la sentència o resolució, la pena imposada i l’indult demanat. La lectura va acabar amb una nova ofrena floral.

Després d’agrair especialment la participació dels joves i de destacar el simbolisme de la seva implicació en la recuperació de la memòria col·lectiva, Àngel Soteras va llegir el relat de la detenció, presó i mort de Lluís Companys escrit per Carme Ballester, esposa del President. “Podríem haver escollit algun text de Companys, però hem cregut que la vivència de la seva esposa, la seva dignitat davant la brutalitat i l’arbitrarietat de la repressió franquista podia ser més representativa de com van viure les 35 víctimes capelladines i les seves famílies la injustícia dels consells de guerra»

Abans d’acabar amb el Cant dels Segadors, Soteras va afirmar: «Van voler enterrar, morts o en vida, centenars de milers d’exiliats, presoners o executats sense saber que eren llavors i centenars de milers són moltes llavors. Ara som milions els fruits, els dignes fruits d’aquelles dignes llavors».

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*