Inici Societat Capellades rep una nova subvenció per al Parc Prehistòric, un projecte iniciat...

Capellades rep una nova subvenció per al Parc Prehistòric, un projecte iniciat fa 20 anys

COMPARTIR

Capellades rebrà del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya 250.000 euros per al projecte Nean-Parc Prehistòric de Capellades, amb un pressupost final de 465.558 euros, que preveu millores i actuacions diverses en el conjunt de l’Abric Romaní i també en el recorregut de la Cinglera del Capelló.

En destaquen accions de millora de l’eficiència energètica i de les condicions de seguretat. Així, la il·luminació de la Ronda serà substituïda per enllumenat Led-EP14 seguint les recomanacions de l’estudi energètic elaborat per la Diputació de Barcelona, i la barana actual deixarà pas a una barana de seguretat no escalable. Finalment el projecte contempla també la creació de places d’aparcament per a diversos tipus de vehicles.

Tot i mostrar-se satisfet amb l’adjudicació, l’equip de govern ha presentat una al·legació per intentar avançar-ne els terminis, ja que la resolució inicial preveu l’execució per al 2023. “Es tracta d’un projecte estratègic no només per a Capellades i el nostre Ajuntament té prou capacitat per finançar la quantitat no subvencionada encara, així que presentarem una al·legació per avançar l’actuació al 2021 –ha manifestat l’alcalde, Salvador Vives-. La Generalitat ha valorat força positivament el projecte –i la prova és que hem aconseguit la màxima quantitat possible per a municipis de les nostres característiques-, així que segur que podrem millorar l’acord”.

Vint anys de treballs sense obertura a la vista

El projecte del parc prehistòric de Capellades es va començar a materialitzar el 1999 amb l’estrena del primer edifici del conjunt, l’espai d’acollida de les excavacions de l’Abric Romaní. Poc després es construiria la passera que recorre poc més d’un quilòmetre d’aquest paratge, on es calcula que hi ha una vintena de jaciments arqueològics. Dues dècades després, la passera que havia de constituir l’eix central del recorregut continua tancada al públic.

El que havia de ser el centre d’acollida per als visitants, botiga i cafeteria del recinte es va completar l’any 2012, i des de llavors, també continua tancat. L’equipament va suposar una inversió de mig milió d’euros.

I el projecte de museu, que ha estat sobre la taula durant tots aquests anys, sembla més que descartat pel seu cost, que en algunes ocasions s’ha xifrat entre quatre i cinc milions d’euros. Paradoxalment, l’únic que hi ha del museu és la seva connexió amb el jaciment de l’Abric Romaní. L’any 2010 es van invertir 300.000 per fer un túnel que comunica les excavacions amb el que durant anys només serà un solar.

FER UN COMENTARI

*