Inici Societat El CAP Igualada Nord obre una consulta especialitzada en ‘receptar’ pràctica esportiva

El CAP Igualada Nord obre una consulta especialitzada en ‘receptar’ pràctica esportiva

COMPARTIR

En Jaume Martí té 68 anys i està operat del cor. Habitualment feia esport però la pandèmia va fer reduir la seva activitat i ara pretén recuperar-la. Ell és un dels primers pacients que han acudit a la consulta especialitzada en prescripció d’activitat física per a malalts crònics que s’ha obert al CAP Igualada Nord. Després de dur a terme una prova amb pacients durant tres mesos, el Consorci Sanitari de l’Anoia ha decidit obrir aquesta consulta especialitzada un cop a la setmana amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida d’aquests malalts, que en moltes ocasions reben exclusivament un tractament farmacològic. D’entrada s’atendran persones amb insuficiència cardíaca, diabètics i pacients postcovid.

La consulta la portarà l’Alfons Castro, un infermer de l’Atenció Primària especialitzat en activitat física i patologies cròniques. Segons ha explicat ell mateix a l’ACN, l’objectiu és preparar programes d’activitat física específics per a cada pacient i adaptats a la seva malaltia. En cada cas, es farà una avaluació del pacient amb la realització de les proves que es considerin adients per conèixer la seva situació i poder prescriure un programa d’exercicis que li permetin millorar la seva qualitat de vida.

Castro ha explicat que aquest programa, en molts casos, permetran «reduir l’ús de medicació». Ho ha exemplificat en el cas de les persones amb la pressió alta: «Només augmentat el moviment ja pots reduir les dosis de medicament». Aquest infermer explica que la recomanació de l’activitat física fa anys que ja es treballa des dels centres de salut, però creu que ara s’ha fet un pas endavant amb la creació d’una consulta específica sobre aquest tema.

De moment, la consulta està dirigida a tres tipus de patologies: persones amb insuficiència cardíaca (ICC), diabètics amb un control deficient de la malaltia i pacients postcovid. L’infermer, a banda d’elaborar al pacient un programa a mida i ensenyar-li les tècniques, també en farà un seguiment i anirà ajustant periòdicament la pauta recomanada.

En el cas dels pacients postcovid, l’activitat recomanada se centrarà especialment en el treball respiratori i de rehabilitació muscular, mentre que en els pacients amb insuficiència cardíaca se’ls recomanarà una activitat física suau, com és el caminar. En el cas dels diabètics, el principal objectiu és ajudar a mantenir uns bons nivells de sucre en sang a través de l’activitat física. En tots els casos, aquest consultori treballarà en coordinació amb els serveis de Cardiologia, Rehabilitació i Fisioteràpia de l’Hospital Universitari d’Igualada i la Unitat de Medicina Esportiva del Consorci Sanitari de l’Anoia.

Mar Martí / ACN

1 COMENTARI

  1. Bona iniciativa, tot i que la figura per fer un bon programa de rehabilitació cardíaca, muscular i/o respiratoria es la del fisioterapeuta. En la practica clínica és essencial la seva presència.

FER UN COMENTARI

*