L’Associació per la Sostenibilitat Ambiental de l’Alta Segarra i l’Anoia (ASAASA) assegura que ha aconseguit «el compromís de totes les candidatures a Calaf, Copons i Veciana perquè garanteixi, un cop arribin al govern municipal, que la implantació de les energies renovables en aquests municipis es faci de manera sostenible, democràtica i tenint en compte la ciutadania», segons un comunicat de l’entitat.
Segons el mateix comunicat d’ASAASA, les candidatures de Rubió, Els Prats de Rei, Sant Martí de Sesgueioles, Sant Pere Sallavinera, Calonge de Segarra i Castellfollit de Riubregós «no han volgut assumir cap compromís en aquest àrea, demostrant la seva manca de sensibilitat per aconseguir una transició energètica justa per als seus territoris».
El document de compromís, que s’han presentat durant les darreres setmanes a totes les candidatures, va ser elaborat per la Xarxa Catalana per a una Transició Energètica Justa amb la voluntat que totes les formacions polítiques que es presenten a les eleccions municipals es posicionessin en relació a la implantació de macroprojectes eòlics i solars. D’aquesta manera els i les votants poden tenir en compte aquest posicionament a l’hora de decidir a quina opció política donar suport.
Entre els punts que inclou el document hi ha el compromís de mantenir informada la població dels intents d’instal·lació d’aquests projectes per part de les empreses energètiques; respectar la voluntat que expressin els veïns i veïnes en relació a aquest tema; utilitzar els recursos municipals disponibles per oposar-se a la instal·lació de parcs eòlics o solars, i les seves instal·lacions complementàries; impulsar la creació de comunitats locals energètiques. I, en cas que es tirin endavant la instal·lació de molins o plaques, pressionar perquè estiguin a la màxima distància possibles de masies i nuclis habitats.
L’Associació per la Sostenibilitat Ambiental de l’Alta Segarra i l’Anoia, com moltes altres entitats del territori, ja fa temps que treballen per evitar l’allau de projectes que les grans corporacions energètiques estan intentant instal·lar a l’Anoia, una de les comarques més afectades a Catalunya. Uns projectes que tindrien una gran afectació ambiental, paisatgística i econòmica, i que en alguns casos ni tan sols respecten una distància mínima de nuclis i masies habitades.
Aquest model abusiu, impulsat per grans empreses, vol aprofitar-se de territoris poc poblats i amb sòls a preus més baixos, amb l’objectiu de mantenir una política energètica extractiva com la que han mantingut fins ara amb les energies fòssils.