Inici Societat La campanya d’incendis acaba amb 18 focs a l’Anoia

La campanya d’incendis acaba amb 18 focs a l’Anoia

COMPARTIR
Incendi forestal a Bellprat, el passat 26 de juliol. Foto: ADF Anoia

La campanya d’incendis d’aquest estiu es tanca a l’Anoia amb una superfície cremada de 74,4 hectàrees. El dispositiu de prevenció de la Diputació de Barcelona amb ADF i ajuntaments va finalitzar l’1 de setembre, motiu pel qual no s’inclouen en aquest balanç les 3 hectàrres cremades aquest mateix dimarts en un incendi a Jorba. El 40% de la superfície calcinada és agrícola, mentre un 28% és forestal arbrada.

En total, aquest estiu s’han produït a la comarca 18 incendis, 14 dels quals considerats forestals, 2 agrícoles i 2 en urbanitzacions. Per tipologies, es manté la tònica dels darrers anys. No així en la superfície, molt per sota de la mitjana entre 2009 i 2016, que és de 303,7 hectàrees anuals. Una mitjana elevada arran de l’incendi d’Òdena de l’any 2015, que va calcinar més d’un miler d’hectàrees.

El dispositiu de prevenció, amb 25 persones contractades i 11 unitats mòbils, ha informat sobre la normativa de prevenció d’incendis un total de 4.698 persones, segons dades facilitades per la Diputació de Barcelona. Entre les accions, s’ha dissuadit d’infraccions, s’han detectat uns 60 punts de risc d’incendi i prop d’una vintena d’agressions al medi ambient.

En el marc del dispositiu de la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb les 29 Agrupacions de Defensa Forestal de l’Anoia i els ajuntaments, s’han coordinat algunes unitats de l’Alt Penedès i totes les de l’Anoia des del control situat al parc de bombers d’Igualada. S’ha seguit amb la tasca de conscienciar la població intensificant la presència en àrees d’afluència de gent i augmentant la freqüència de pas per les zones de risc. Enguany però, tot i les millores de sensibilització i informació, hi ha hagut un lleuger increment dels incendis vora camins rurals amb alta freqüència de circulació i en els camps de cereal, aquests últims originats possiblement per maquinària agrícola.

Els tres objectius principals del pla són reduir el nombre d’incendis, minimitzar els efectes dels incendis i assistir tècnicament als ajuntaments en cas d’incendis importants.

El dispositiu, que va estar en funcionament del 16 de juny a l’1 de setembre, ha comptat amb 266 persones contractades i ha tingut un abast de 475.502 hectàrees forestals. En tota la demarcació s’han informat a 58.655 persones, s’han detectat 778 punts de risc i s’han realitzat 138 dissuasions d’infraccions a la reglamentació contra incendis.

També cal destacar que dels incendis registrats durant la campanya el 41% dels primers avisos que ha rebut el centre de control del PVI ha estat de guaites, unitats mòbils o ADF. D’altra banda, aquest estiu s’han comptabilitzat 187 incendis en l’àmbit i horari del PVI i, fora d’aquest, s’han produït 34 incendis més.

La superfície afectada per aquests incendis a tota la provincia de Barcelona (768 ha) ha estat superior a la mitjana dels darrers anys (463 ha), tot i que només vuit incendis han superat les 10 ha. Els majors incendis han estat els iniciats a Artés (363,1 ha), Manresa (104,9 ha) i Avinyó (72,8 ha).

FER UN COMENTARI

*