Inici Societat Calonge de Segarra acull un sistema pioner d’emmagatzematge d’energia tèrmica

Calonge de Segarra acull un sistema pioner d’emmagatzematge d’energia tèrmica

COMPARTIR

La Casa del Mestre, un habitatge aïllat ubicat al municipi de Calonge de Segarra, acollirà l’única prova pilot a Espanya del projecte europeu TESSe2b, a través del qual s’ha desenvolupat una tecnologia modular d’emmagatzematge tèrmic de baix cost, basada en col·lectors solars i bombes de calor geotèrmic d’alta eficàcia per a la calefacció, refrigeració i producció d’aigua calenta a la llar.

TESSe2B és un projecte de 4 anys finançat pel programa europeu H2020 amb un pressupost de 4 milions d’euros, impulsat per institucions de recerca, empreses i organismes de 10 països europeus. Entre aquests, l’associació Ecoserveis, encarregada de coordinar l’acció a l’Estat espanyol.

La solució TESSe2b

El sistema TESSe2b integra tancs compactes d’emmagatzematge d’energia tèrmica (TES) amb materials de canvi de fase (PCM), a més d’incorporar materials de canvi de fase optimitzats als pous geotèrmics, així com un sistema avançat de gestió energètica intel·ligent programat amb autoaprenentatge.

El nou sistema, que s’avaluarà en la prova pilot en la Casa del Mestre, ofereix un mètode pràctic i innovador per a estalviar energia i corregir la diferència habitual entre el subministrament i la demanda d’energia als edificis residencials.

La prova pilot

En acollir la prova pilot, Calonge de Segarra s’afegeix a Àustria i Xipre, les altres dues localitzacions on s’avaluarà el rendiment del sistema TESSe2b.

La Diputació de Barcelona ha fet possible les obres de reforma i condicionament de l’habitatge i l’Ajuntament de Calonge de Segarra obrirà una convocatòria pública per a llogar l’espai com a residència familiar durant un període estimat de 3 anys, amb l’objectiu de recollir dades detallades sobre l’ús domèstic de l’energia a través del sistema TESSe2b. Entre altres, es mesurarà la integració del sistema de TESSe2B amb l’edificació, el seu impacte en diferents climes i la seva viabilitat tècnica i econòmica. Tota aquesta informació estarà a disposició de la ciutadania europea quan es facin públics els resultats del projecte.

Innovació energètica

S’espera que el coneixement generat a partir d’aquesta prova doni lloc, en pocs anys, a una solució energètica real i accessible, que permeti un estalvi d’energia de fins al 30%, amb un temps estimat d’amortització de la inversió d’entre 8 i 9 anys.

A més de l’associació Ecoserveis, el consorci promotor del projecte està integrat per l’Institut Politècnic de Setúbal, a Portugal; el Centre per a l’Estalvi Energètic i Fonts Renovables d’Energia (CRES), la Universitat Central Grega de Ciències Aplicades i la Universitat de Ioannina a Grècia; la consultora Geoteam, a Àustria; la Universitat de Varsòvia de Ciències de la Vida, a Polònia; la Universitat de Bochum, a Alemanya; PCM Products, al Regne Unit i el Grup Z&X, a Xipre.

L’Ajuntament de Calonge de Segarra ha posat a disposició del consorci la casa per a la realització de la demostració, així com recursos per a fer la rehabilitació energètica de l’espai i deixar-lo a punt per a la prova.

L’acte inaugural serà aquest dissabte 9 de febrer a les 17.30 h a la Casa del Mestre (Calonge de Segarra) amb representants de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Calonge de Segarra i l’associació Ecoserveis com a representants del projecte TESSe2b a l’Estat espanyol.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*