Inici Societat Calaf porta un mes sense aigua potable

Calaf porta un mes sense aigua potable

COMPARTIR

Després del Gloria, els nivells de nitrats de l’aigua de Calaf van superar el llindar dels 50 mg/l, per sobre del qual es considera que l’aigua està contaminada. Davant d’aquesta situació, es va aconsellar que no es begués aigua de l’aixeta ni tampoc es fes servir per cuinar. D’això ja fa un mes i, tot i que la situació ha millorat, els nivells encara no són correctes i la recomanació continua vigent. Aquesta situació ha indignat els veïns, però l’alcalde, Jordi Badia, reconeix que es tracta d’una qüestió que s’escapa de les seves mans. Una solució passaria per la connexió a la Llosa del Cavall, però Badia va més enllà i reclama una política integral de l’aigua i un controls del purins que, al final, són responsables de la contaminació.

“És un mal endèmic”. Així és com l’alcalde de Calaf, Jordi Badia, defineix el problema del municipi amb l’aigua que, tot i que fa un mes que dura, en realitat la situació ve de més enllà, ja que la qualitat de l’aigua fa temps que no és prou bona i, de fet, hi ha molts veïns del poble que no en consumeixen mai.

L’aigua de Calaf prové dels pous que tenen al municipi que, tot i ser abundant en quantitat, acumula massa nitrats. Per això, miren de compensar els nivells amb l’aigua d’una riera, però el temporal Gloria la va remoure. Davant d’aquesta situació, es va aconsellar a al ciutadania que no en begués ni tampoc la fes servir per cuinar.

La recomanació fa un mes que dura, i els veïns estan indignats. L’alcalde però, reconeix que el problema s’escapa de les seves mans i reclama que es faci efectiva la connexió amb la Llosa del Cavall. Segons ha dit, el compromís per part de l’ACA hi és i, en aquest sentit, espera que pugui ser realitat al llarg d’aquest any, però reconeix que “amb l’ACA els terminis mai s’han complert”.

Més enllà d’això, l’alcalde lamenta el problema dels purins que, al final, són els culpables d’aquesta contaminació de l’aigua. En aquest sentit, reclama una política integral del cicle de l’aigua i un control més exhaustiu sobre els purins.

Sense contracte vigent

L’alcalde ha explicat que, a hores d’ara, no hi ha contracte vigent entre l’Ajuntament de Calaf i Aigües de Manresa, ja que s’ha declarat la seva nul·litat. A partir d’ara, Badia ha dit que buscaran establir una relació “basada en la confiança mútua, el control de decisions i el coneixement de la xarxa per part de l’Ajuntament”.

“Això que està passant ara, per exemple, nosaltres ens creiem el que ens diu Aigües de Manresa, però no ho sabem perquè no som qui fa les analítiques ni qui pren les decisions, això no pot ser, ha de ser l’Ajuntament qui controli i qui tingui el coneixement del que passi i hi ha d’haver una relació de confiança”, ha explicat. Si no és així, el consistori “assumirà la gestió directa de l’aigua”.

Estefania Escolà / ACN

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*