Inici Societat Calaf batejarà com ‘1 d’octubre’ la seva futura biblioteca

Calaf batejarà com ‘1 d’octubre’ la seva futura biblioteca

COMPARTIR

El passat dia 30 de novembre es va crear la comissió del Nomenclàtor de Calaf que té la funció de recollir i valorar les propostes de denominació de les vies urbanes. Aquesta està formada per onze persones de la vila entre historiadors i representants d’entitats culturals.

Després de recollir i valorar diferents propostes, la Comissió va presentar fins a sis acords diferents per tal que el Ple els ratifiqués, tal i com demana el reglament. D’entre aquests, se’n van aprovar quatre – amb 8 vots a favor per part de CiU i JxCalaf tres vots en contra per part de GiC – que proposaven: posar el nom d’”els Segadors” i de “Wembley” a dos nous carrers de la vila on actualment només s’hi circula però no hi viu ningú; aprovar la correcció del nom “Cels Xaurador” per “Cels Xaudaró Rovira” tal i com havia sol·licitat la família; i la creació d’un catàleg de noms per a futures denominacions que entre d’altres proposa el nom de “1 d’Octubre” per a la futura biblioteca, carrer de “Berenguer de Cruïlles” i carrer de “Mestre Sant Genís. A més, també es va acordar que a partir d’ara, a totes les plaques noves s’hi afegiria el cognom matern i la professió o mèrits de la persona.

Eliminació de símbols falangistes i d’una placa inaugural de Jordi Pujol

Un dels punts que es va aprovar però amb majoria simple, va ser la proposta d’identificar i eliminar els signes falangistes encara existents en algunes zones de la vila. CiU es va abstenir ja que van considerar que “la comissió no és competent” en aquesta qüestió i només ha de decidir sobre el nomenclàtor dels carrers i no dels monuments o altres símbols. Per la seva banda, el GiC també va votar-hi en contra, com en tots els punts, i va elevar la critica a una qüestió general: el procediment. Van expressar que consideren que la comissió és “exigua” i poc “representativa” i que el que caldria és ampliar aquest tipus de decisions a processos participatius i vinculants entre tots els calafins.

Finalment també es va aprovar per la mínima – amb els vots en contra de GiC i les abstencions de CiU – retirar la placa del carrer del “Progrés” en què es commemora la inauguració per part del president de la Generalitat, Jordi Pujol i Soley. CiU va manifestar que “no es pot equiparar la retirada de símbols franquistes amb la retirada d’una placa d’un president legítimament escollit i que encara no ha estat jutjat”. Aquesta proposta tampoc havia tingut la unanimitat de la Comissió del Nomenclàtor.

FER UN COMENTARI

*