Inici Societat Calaf aprova un pressupost de 6,5 milions d’euros per l’any vinent

Calaf aprova un pressupost de 6,5 milions d’euros per l’any vinent

COMPARTIR

El Ple de l’Ajuntament de Calaf va aprovar inicialment, aquest dilluns 28 de novembre, el Pressupost de la corporació per a l’exercici del 2023. Aquest va comptar amb 7 vots a favor per part de Junts per Calaf i 3 vots en contra per part dels grups de l’oposició.

El Pressupost General d’enguany augmenta en un 31,10% respecte a l’any anterior, amb un total de 6.583.007,08 € d’ingressos i 6.504.472,40 € de despesa i, per tant, un equilibri pressupostari de 78.534,68 € positius.

La part més rellevant del Pressupost són les inversions previstes, que sumen un total de 2.186.321,05 €, el que suposa un 33% del total. D’aquestes, destaquen
la reforma d’una nova caseta dels mestres per oferir-la en contracte de masoveria; la millora de la sala d’actes, la llar d’infants, el cementiri, l’edifici dels bombers, el camp de futbol i la piscina; l’adequació de la capella del CRO, per al futur museu Alexandre de Riquer i el manteniment de carrers i camins, entre d’altres. A més, també s’han aconseguit tres subvencions vinculades amb temes de sostenibilitat i acció climàtica, que permetran canviar tot l’enllumenat públic, millorar l’eficiència energètica de l’Ajuntament de Calaf i comprar i instal·lar plaques fotovoltaiques. Un 72,73% del cost de les inversions, és a dir 1.590.166,15 € estan subvencionats.

«Pel 2023 es preveu que els preus es mantinguin a l’alça, cosa que augmentarà els costos de la despesa. Tot i això, no hem incrementat els impostos ni les taxes», va destacar Montse Mases, regidora d’Economia i Hisenda.

Joan Caballol, de Junts per Catalunya, va assenyalar que la despesa de personal suposa un problema, ja que representa el 50% del pressupost. A més, considera la inversió de més d’un milió d’euros per canviar l’enllumenat públic «forassenyada» tot i que estigui subvencionada per un fons Next Generation.Finalment, va considerar que es continua desatenent altres immobles municipals com el Convent de Sant Francesc i troben a faltar al pressupost els projectes de la residència o la biblioteca.

Per la seva banda, Salvador Prat del GiC va considerar que el pressupost «no s’aguanta per enlloc», ja que hi ha molta despesa de personal, d’aigua, d’escombraries… i que no es cobreix amb el que es cobra.

La regidora Montse Mases va aclarir que la despesa de personal pel que fa als serveis bàsics d’un Ajuntament – administratiu, brigada, neteja i vigilància – suposa un import d’un 25% del pressupost. Ara bé, l’Ajuntament de Calaf ofereix altres serveis com la Llar d’Infants, l’Escola de Música i el Centre de Recursos per l’Ocupació que són el que fan pujar aquest cost. Finalment, va assegurar que el personal que hi ha l’Ajuntament és el necessari, a causa de les obligacions administratives actuals i serveis que es donen.

Per la seva part, Jordi Badia, l’alcalde, va explicar que els projectes de la futura biblioteca i la nova residència estan seguint els seus processos i que s’incorporaran a pressupost quan els notifiquin des de Diputació i Generalitat l’aprovació de les subvencions. El que està previst, és enderrocar l’antiga caserna – on ha d’anar la biblioteca – a principis d’any.

D’altra banda, al Ple també es va aprovar l’increment de l’1,5% de retribucions del personal, una modificació de crèdit, el nou conveni col·lectiu dels treballadors/es, una modificació de crèdit i l’aprovació definitiva de l’alteració del terme municipal amb Pujalt.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*