Inici Societat El Bruc blinda contra pedreres el seu sòl no urbanitzable

El Bruc blinda contra pedreres el seu sòl no urbanitzable

COMPARTIR

La Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central va aprovar dimarts una modificació puntual de les normes subsidiàries del municipi del Bruc per a la regulació del sòl no urbanitzable.

Aquesta modificació té l’objectiu d’incrementar la preservació del sòl i, per tant, fer una regulació més restrictiva del sòl no urbanitzable. Entre altres aspectes, la modificació aclareix en quines zones poden haver-hi usos extractius i en quines no i prohibeix definitivament que es pugui construir una pedrera a la zona de les Roques Blanques.

Urbanisme dona el beneplàcit a aquesta protecció pel fet que El Bruc es troba situat entre dos paratges protegits, com són el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat i la zona de Roques Blanques, catalogada com a PEIN (Pla d’Espais d’Interès Natural), Xarxa Natura 2000, Lloc d’Importància Comunitària i Zona d’Especial Protecció de les Aus.

Com explica Ricard Torras, Cap de Servei d’Urbanisme, el sòl no urbanitzable del municipi passa a tenir una “regulació molt més restrictiva” i entre les limitacions incorporades a la normes urbanístiques hi ha que “en un àmbit important es prohibeixen els usos extractius”. El frustrat projecte de pedrera a Roques Blanques es preveia fora de la zona protegida, però Urbanisme opta per ampliar la protecció “tenint en compte l’impacte paisatgístic que poden generar” les activitats extractives.

La concessió d’explotació d’una pedrera s’havia atorgat l’any 2012, i el projecte va arribar a preveure una planta d’elaboració d’asfalt a tocar del paratge protegit. La plataforma ciutadana Salvem El Bruc va criticar el projecte des del principi i el govern municipal sorgit de les eleccions del 2015 va engegar mecanismes per evitar l’explotació. La Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial va resoldre finalment el novembre de l’any passat declarar la caducitat de l’autorització d’explotació i l’obligació al concessionari de restaurar mediambientalment els terrenys afectats.

La nova regulació del sòl enterra definitivament la possibilitat d’una pedrera en aquest espai.

L’eco-glàmping, més lluny

La nova regulació del sòl no urbanitzable del Bruc també dificultarà la implantació d’un eco-glàmping a la finca de la Vinya Nova. Tot i que els serveis d’Urbanisme de la Generalitat no han rebut cap comunicació directa del projecte, el cap de servei Ricard Torras creu que “evidentment” la modificació de les normes subsidiàries del Bruc farà més difícil la implantació de l’establiment.

El projecte de càmping es va posar sobre la taula per primer cop el 2013 i des de llavors els seus impulsors han reduït en un 73% les unitats d’acampada amb l’objectiu de revertir el rebuig que la iniciativa va despertar.

De les 30 hectàrees inicials i 141 unitats d’acampada, la darrera proposta elaborada el mes de febrer contempla 14 hectàrees amb 38 unitats d’acampada i la recuperació del cultiu de l’olivera en la resta de la finca, que conserva restes d’un intent d’urbanització als anys 70.

FER UN COMENTARI

*