Inici Societat Els Bombers esperen confinar aquest matí el perímetre més perillós del foc...

Els Bombers esperen confinar aquest matí el perímetre més perillós del foc de Capellades

COMPARTIR

Els Bombers confien a confinar el perímetre més perillós del foc de Capellades al llarg d’aquest dijous al matí. Així ho ha assegurat el cap de l’operatiu, l’inspector dels Bombers Ricardo Expósito. A hores d’ara el foc ha calcinat unes 50 hectàrees. En el pitjor dels escenaris, ha dit, podria arribar a les 2.500. 62 dotacions terrestres dels Bombers han treballat durant la nit a l’incendi forestal de Capellades amb el vent més calmat. De matinada ha pujat la humitat i ha baixat la temperatura. Al matí s’han començat a incorporar els mitjans aeris.

El Servei Català de Trànsit ha reobert la circulació de la C-15, que estava tallada entre Cabrera d’Igualada i la Pobla de Claramunt per l’incendi.

El foc, originat poc després de les 6 de la tarda per l’incendi d’un vehicle, ha calcinat, segons les darreres dades, una cinquantena d’hectàrees. Expósito ha explicat que el desnivell de la zona i els pocs accessos estan dificultant les tasques, que obliguen a fer “una feina molt manual”. Sent optimistes, ha dit, el foc podria arribar a les 300 hectàrees i en el pitjor dels casos a les 2.500.

Segons l’inspector dels Bombers, confien a confinar el 100% del perímetre més perillós del foc entre aquesta nit i demà al matí, malgrat que ha reconegut que les condicions climatològiques, en plena onada de calor, no afavoreixen.

En aquests moments, ha dit, un 20% del foc estaria estabilitzat. Com a punt favorable, ha afegit, és que malgrat els desnivells, “ara el foc va amb el pendent a favor, fet que ens ajuda a poder-lo confinar”.

Sense perill per la gent

El foc afecta la muntanya i no ha estat necessari evacuar a ningú. Protecció Civil de la Generalitat manté en prealerta el pla INFOCAT. De moment no hi ha cap ordre d’evacuació o confinament, però s’ha demanat a la població evitar els desplaçaments per la zona per facilitar les tasques dels cossos d’emergències.

Sí que ha afectat la carretera C-15, que segueix tancada entre Cabrera d’Anoia i La Pobla de Claramunt, i a la línia ínia R6 (Llobregat-Anoia) de Ferrocarrils de la Generalitat, entre Capellades i Igualada. També ha afectat les telecomunicacions, ja que, per tal que poguessin treballar els mitjans aeris, s’ha tallat el subministrament elèctric.

Alerta pels drons

El conseller d’Interior, Miquel Buch, que s’ha desplaçat al lloc dels fets, ha demanat a la ciutadania “prudència” després que una “persona hagi fet sobrevolar un dron per la zona del foc”, posant en perill les tasques dels mitjans aeris.

La creu de Miramar

El foc afecta la muntanya de Miramar, “la més emblemàtica” del municipi, ha recordat l’alcalde de Capellades, Salvador Vives, qui ha assegurat que els veïns “tenien el cor encongit”. Malgrat que inicialment l’incendi s’ha propagat cap a l’emblema de la muntanya, la Creu de Miramar, finalment s’ha desviat cap al nord. “Dins de la desgràcia hem estat de sort”, ha assegurat.

175 efectius

Durant les tasques d’extinció, ha explicat Expósito, un Bomber ha resultat ferit lleu. El total del dispositiu d’extinció dels Bombers està format per una seixantena de dotacions terrestres, amb 175 efectius, entre vehicles d’extinció, de coordinació i de comandament, i amb efectius dels GRAF (Grup d’Actuacions Forestals), EPAF (Equip de Prevenció Activa Forestal), del GEM (Grup d’emergències Mèdiques) i del GROS (Grup Operatiu de Suport) que ha desplegat el Centre de Comandament des d’on es coordina i es gestiona l’incendi. Durant tota la tarda els efectius terrestres han tingut el suport dels mitjans aeris, s’han activat 18, que s’han retirat amb l’arribada de l’ocàs. En el dispositiu d’extinció s’ha incorporat també maquinària pesant.

Gemma Aleman / ACN

FER UN COMENTARI

*