Inici Societat Una bòbila centenària, amenaçada per l’ampliació de la C-15 a la Pobla...

Una bòbila centenària, amenaçada per l’ampliació de la C-15 a la Pobla de Claramunt

COMPARTIR

El desdoblament de la C-15 entre Igualada i Capellades pot posar en perill una empresa centenària que es troba als peus de la carretera, a l’alçada de la Pobla de Claramunt. Es tracta de Bòbila Aguilera, dedicada a la producció artesanal de materials de la construcció i l’única del país que encara treballa amb un forn Hoffmann tradicional fet amb volta catalana. El seu gerent, Jordi Aguilera, denuncia que el projecte d’ampliació de la via contempla la construcció d’una pista forestal que passaria pel mig dels seus terrenys i això “suposaria el tancament de l’empresa a mig termini”. Per la seva banda, el Departament de Territori assegura que encara hi ha “marge per ajustar el traçat” del camí i que es reuniran properament amb l’empresari.

Bòbila Aguilera és una empresa familiar que des de l’any 1930 es dedica a la producció artesanal de materials per a la construcció com ara totxos, toves o rajoles. Una de les particularitats és que és l’única empresa del país que encara treballa amb un Forn Hoffmann fet amb volta catalana. Es tracta d’un enginy que a mitjans del segle XIX va revolucionar la producció de maons en sèrie.

Ara, les obres imminents de l’ampliació de la carretera C-15 poden posar en perill la seva continuïtat, segons denuncia el gerent de l’empresa. I és que els treballs comportaran una expropiació de terrenys per poder ampliar la carretera, que passarà a tenir dos carrils per banda entre Igualada i Capellades. Així mateix, també es construirà una pista forestal que passarà pel mig dels terrenys de l’empresa.

Aguilera es mostra preocupat perquè “l’empresa quedarà totalment tallada en dos” i “hi hauria una zona de terres on no s’hi podria accedir”. Això, segons ell, seria molt perjudicial, ja que “la matèria primera de la bòbila és la terra”. A més, el fet que passi un camí forestal pel mig del seu negoci també faria que l’empresa quedés massa exposada. “Aquí no podem tenir parets, tot ho tenim a l’aire lliure”, relata Aguilera.

L’empresari ha presentat diversos recursos al traçat de la pista, però lamenta que tots ells han estat desestimats. A més, creu que hi hauria una alternativa al projecte actual, que seria construir el camí paral·lel a la carretera C-15, de manera que no afectaria el seu negoci. Segons ell, aquesta opció seria, fins i tot, “més econòmica i eficient”, però lamenta “les poques ganes de refer el projecte per part de l’administració”. Per tot plegat, creu que “és una llàstima que, per culpa de l’ampliació d’una carretera i la construcció d’una pista forestal, es posi en risc una empresa única al país i amb més de cent anys d’activitat”.

De la seva banda, fonts del Departament de Territori han explicat a l’ACN que “encara hi ha marge per ajustar el traçat” del camí forestal que afectaria directament la Bòbila Aguilera i avancen que aquesta setmana hi haurà una reunió entre la Generalitat, l’Ajuntament de la Pobla de Claramunt i la propietat de l’empresa per “analitzar el tema i trobar una solució de consens”.

Mar Martí / ACN

FER UN COMENTARI

*