Inici Cultura La Bibloteca d’Igualada prepara una exposició d’Antoni M. Badia i Margarit en...

La Bibloteca d’Igualada prepara una exposició d’Antoni M. Badia i Margarit en motiu del seu centenari

COMPARTIR

Aquest dissabte, 30 de maig, es va complir el centenari del naixement del filòleg i lingüista igualadí Antoni Maria Badia i Margarit (1920-2014). En motiu d’aquesta data assenyalada, que s’emmarca dins la commemoració de l’Any Badia i Margarit, la Biblioteca Central d’Igualada està treballant en la preparació d’una exposició dedicada a la seva obra i al seu ric llegat, que obriria portes a finals d’agost i que es podria visitar fins a l’octubre.

El llegat de Badia i Margarit és extens i contribueix a l’enriquiment de la llengua i cultura catalanes, per aquest motiu l’exposició vol servir per apropar-lo al públic en general i per mostrar l’extensa tasca científica que va dur a terme durant més de 70 anys, que ha deixat empremta en el patrimoni col·lectiu dels catalans.

Va ser catedràtic de gramàtica històrica de la llengua espanyola i de gramàtica històrica catalana a la Universitat de Barcelona (UB), d’on va ser rector durant vuit anys. Es va especialitzar en geografia lingüística i va engegar la confecció d’un altes lingüístic del domini català. També va treballar aspectes relacionats amb l’onomàstica. Són essencials els seus treballs de lingüística estructural i sobre la història de la lingüística, així com els estudis de les relacions del català amb les llengües veïnes. L’any 2003 va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i el 2011 la Medalla d’Or de la Generalitat. La Biblioteca compta amb un important fons de llibres de la seva biblioteca particular, sobretot de literatura i folklore, que ell mateix va donar al centre fa uns anys.

La Generalitat de Catalunya, en l’acord de Govern del 5 de novembre de 2019, va incloure aquesta efemèride dins les commemoracions de l’any 2020. El desenvolupament i celebració de l’Any Badia i Margarit tenen així l’objectiu de posar en relleu, recuperar i divulgar la memòria d’una personalitat que va posar la llengua com a eix principal de la seva vida.

FER UN COMENTARI

*