Inici Cultura La Biblioteca d’Igualada mostra el seu fons noucentista

La Biblioteca d’Igualada mostra el seu fons noucentista

COMPARTIR

«El noucentisme: la imatge gràfica», és el títol de la nova exposició que es podrà veure del fins al 31 de maig a la Biblioteca Central d’Igualada. A través de revistes, llibres i documents diversos que es conserven al fons antic de la Biblioteca el visitant es traslladarà a la Catalunya i la Igualada de principis del segle XX, quan aquest moviment va irrompre amb força. El noucentisme és un moviment ideològic, cultural i polític iniciat a Catalunya a principis del segle XX, que va suposar un corrent renovador inspirat en el classicisme i el gust per l’ordre i el seny. Es va plasmar en tot tipus de documents, com capçaleres de revistes, llibres, catàlegs, cartells i programes de festa major.

D’una banda, a l’exposició s’hi pot veure una mostra de la premsa igualadina que es va impregnar de l’estil noucentista, amb capçaleres com «L’Eco d’Igualada», la «Revista d’Igualada», «Sembrant» i «L’Ideal» i, sobretot, amb documents impresos per Pere Bas i Vich. També en clau local s’hi mostren programes de la Festa Major dels anys vint i trenta amb un disseny clarament noucentista.

Pel que fa a les revistes catalanes, que també es conserven al fons patrimonial de la Biblioteca, destaquen capçaleres com «Papitu», «D’ací i d’allà» i «Vell i nou», on col·laboraven artistes del renom de Ramon Casas, Joan Junceda i Josep Obiols. Finalment, també es poden veure diverses obres per a infants il·lustrades seguint l’estètica noucentista. Entre els autors més coneguts en aquest sentit destaquen Josep Maria Folch i Torres, Josep Carner i Carles Riba.

Moltes d’aquestes publicacions es poden consultar en línia al web Trencadís, que inclou els fons locals digitalitzats de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació.

FER UN COMENTARI

*