Inici Cultura La Biblioteca d’Igualada explora fórmules per fer arribar la lectura als joves

La Biblioteca d’Igualada explora fórmules per fer arribar la lectura als joves

COMPARTIR

Llegir àlbums il·lustrats muts, sense paraules, com «Emigrantes» de Shaun Tan; jugar amb els versos i les rimes o representar teatralment contes són algunes de les propostes que aquest curs està duent a terme la Biblioteca Central d’Igualada amb els alumnes del Pla de Transició al Treball (PTT) de l’Institut Milà i Fontanals. L’objectiu és promoure el plaer de la la lectura entre aquests joves, a través de materials de lectura diferents als habituals i descobrir-los així les mil i una maneres de llegir. Alhora, aquestes lectures són l’excusa per comentar i reflexionar sobre temes d’actualitat com els conflictes, els emigrants o l’autoestima. La iniciativa, anomenada «Fem-ho fàcil», serveix també per donar a conèixer els serveis bibliotecaris –presencials i virtuals- entre aquests nois i noies i fer que se sentin seva la Biblioteca i, en particular, l’Espai Jove.

Les trobades del «Fem-ho fàcil» estan coordinades per Eva M. Sabaté i Daniel Rio i adopten la forma d’un Club de lectura on, a partir de les dinàmiques de grup, es parla sobre diversos temes. A la trobada d’aquest mes de novembre s’ha tractat el tema dels conflictes a partir de a lectura que han fet de «Nahid, la meva germana afganesa», d’Anna Tortajada, i per al mes de desembre hi ha prevista una sessió per comentar «Emigrantes», un reeixit àlbum il·lustrat de Shaun Tan que es llegeix a partir de les imatges. El gener serà el torn de parlar de l’eròtica del poder a partir de l’adaptació en lectura fàcil de «El llibre de les bèsties» de Ramon Llull, i el mes de febrer els joves participaran en un taller especial de BiblioLab, «Improvisacions mòbils». Es tracta d’una sessió de creació cinematogràfica on els participants han d’escollir un petit text literari i filmar un pla seqüència que traslladi a imatges allò que els suggereix. Per al mes de març hi ha previst fer un taller de poesia i explorar la fantasia a partir del llibre Un puente hacia Terabithia de Katerina Paterson i a l’abril un nou club amb «El delegat», d’Ignasi Garcia Barba. Com en anys anteriors a finals de curs es farà una trobada al Milà i Fontanals a tall de cloenda, on es fan recomanacions de lectures per a l’estiu i es repartirà un punt de llibre amb les lectures que s’han fet durant l’any.

Justament ara fa dos anys que aquesta iniciativa va guanyar el V Premi Bones Pràctiques de Lectura Fàcil que convocava l’Associació Lectura Fàcil de Catalunya amb l’objectiu de premiar iniciatives de diferents àmbits que utilitzen materials de Lectura Fàcil (LF) per promoure la lectura, la inclusió social i la democràcia informativa. Aquest és el tercer curs escolar que la Biblioteca i l’IES Milà i Fontanals treballen plegats amb el «Fem-ho fàcil».

FER UN COMENTARI

*