Inici Destacats El barri de la Font Vella d’Igualada dona a conèixer els seus...

El barri de la Font Vella d’Igualada dona a conèixer els seus racons

COMPARTIR

La comissió de festes del barri de la Font-Vella d’Igualada ha celebrat aquest mes de juny el dia de l’associacionisme cultural donant a conèixer la història i els racons del barri que se situa al lloc on es va originar la ciutat al voltant del segle X.

La visita ha anat a càrrec de David Martínez, guia del departament de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada, i de dos cònsols de la comissió del barri. Una vintena de persones ha pogut entrar al celler més antic que es conserva a la ciutat, al soterrani d’una antiga botiga reconvertida en sala d’exposicions. Un pou i part d’una tina permeten reconèixer la importància de la vinya en la Igualada medieval. La casa que van visitar es troba al lloc on hi havia el primer edifici documentat a la ciutat.

La font que dona nom al barri, la Font Vella, va ser la primera que va tenir la ciutat, encara emmurallada. La mort d’una nena en caure per un pou al segle XVIII va ser determinant perquè els habitants reclamessin formes més modernes per abastir-se.

Molt, a prop, la plaça del Pilar és avui l’epìcentre del barri. Segons va explicar Martínez, la ciutat va prometre dedicar-li un espai a aquesta divinitat si aconseguia esquivar una epidèmia de pesta. Així ho va fer i Igualada va complir. Als anys 50, en ple franquisme, una placa va recordar el centenari de l’espai. Com va assenyalar un dels assistents a la visita, l’enginy de l’autor -l’escriptor Antoni Dalmau i Jover- va fer que la placa es pogués llegir de la mateixa manera en català que en castellà.

La Plaça Pius XII està presidida per una joia modernista, Ca la Mamita, el fruit de l’empenta d’una institutriu que va acabar substituint la dona de la família.

La darrera parada fou a l’Església del Roser, un temple que la pròpia església va voler convertir en un garatge després de la Guerra Civil. L’empenta d’un veí, en Josep Salas, va aconseguir recuperar l’església.

El mateix Josep Salas va impulsar tradicions al barri com la de l’Ou com balla, que presideix la font de la plaça Pius XII els dies de Pasqua des de l’any 1971. La setmana vinent, a partir del 20 de juny, la font tornarà a lluir engalanada per a l’ocasió.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*