Inici Destacats El Ball de Sant Miquel i els Diables d’Igualada mostra el seu...

El Ball de Sant Miquel i els Diables d’Igualada mostra el seu desacord amb la coincidència horària d’actes per Festa Major

COMPARTIR

El Ball de Sant Miquel i els Diables d’Igualada ha exposat, a través d’un comunicat, el seu desacord amb la política del govern municipal en relació a la Festa Major.

La colla considera que “es dona més importància a marcar paquet amb els grups de música que es programen dins els actes de festa major, que no pas marcar-lo amb els actes tradicionals de cultura popular, tret de la cercavila tradicional de dissabte, la missa de diumenge i la diada castellera de diumenge”.

També critiquen “la falta de voluntat que hi ha per evitar coincidències d’horaris, així com la falta de voluntat que hi ha per la bona entesa de totes les colles que participem de la festa major” i lamenten que a l’Ajuntament “sembla que ja els estigui bé el conflicte constant entre les colles i els dos models de festa que conviuen dins el programa, l’institucional i del seguici tradicional recentment recuperat”. Malgrat reconèixer “comentaris i actituds inadequades per part de persones que formen part d’entitats d’ambdues parts”, El Ball de Sant Miquel i els Diables d’Igualada adverteixen que “la no gestió del conflicte fa que la problemàtica s’eternitzi”.

L’entitat també considera que “és irresponsable promoure en tots els actes la barreja d’entitats de cultura popular infantils i d’adults”.

Des de la Federació del Seguici Tradicional i Històric d’Igualada (FESTHI), de la que forma part l’entitat, s’han proposat canvis als que l’Ajuntament “ha anat demorant la contesta a la demanda fins que han cregut que era massa tard”.

Així, aquest any coincidiran, en horaris i espais, diferents actes de cultura popular: divendres, el “passacalle” i el correfoc; i dissabte, la cercavila i la processó. Per al Ball de Sant Miquel i els Diables d’Igualada, “això provocarà que es desllueixin, perdent participants i públic en tots els actes, i alhora, el públic no entendrà què està passant”.

A més, concreten que programar el concert de JoKB i Doctor Prats una hora més tard de l’inici del correfoc, com ja va succeïr l’any passat amb Txarango, “és la millor manera de matar un correfoc”.

El Ball de Sant Miquel i els Diables d’Igualada defineixen la situació com a “doblement desafortunada”. Després de negociar entre les colles de foc i l’Ajuntament un canvi d’horaris i recorregut del correfoc, van consensuar una proposta que es va presentar a l’Ajuntament el 21 de febrer.

Però el que consideren “no gestió” per part del govern municipal els ha obligat a haver de triar en quin dels dos actes participar, si la Passacalle, “que dona sentit i força al perquè de la nostra existència” o el correfoc, un acte de foc “esperat que qualsevol colla de diables ens sentim nostre”.

Per majoria aclaparadora a l’assemblea de la colla, el passat divendres es va decidir participar en la Passacalle, amb l’amarga sensació que no participarem en un correfoc que havien treballat amb altres colles de la ciutat, anul·lant la visita prevista del Ball de Diables de Tarragona i amb l'”amarga sensació” de no poder participar en el correfoc en el que se celebrarà el 30è aniversari de Mal Llamp.

El Ball de Sant Miquel i els Diables d’Igualada deixa clar que “no tenim cap intenció amb aquesta decisió de fer un acte de boicot al correfoc, ni trencar les bones relacions amb Mal Llamp o estripar la voluntat d’aproximació amb Diables d’Igualada per trobar solucions a les nostres aspereses. No tindria sentit després de la feina feta i el consens aconseguit”.

L’entitat fa pública la seva decisió com “una denúncia i un toc d’atenció al nou govern de l’ajuntament, al seu alcalde, al regidor de cultura, als seus tècnics i gestors culturals, i als grups de l’oposició” i alhora un avís a totes les entitats culturals que participen a la festa major: “per aquest camí de rancúnies i el no pel no, no hi podem anar més. S’han de trobar solucions i hem de ser més flexibles i tenir més cintura, hem de trobar els espais on tots puguem lluir i alhora ens hi trobem còmodes”.

Finalment, magrat que queda un mes i mig per a la Festa Major, reclamen “que es posi fil a l’agulla, i esperem una proposta d’última hora”.

2 COMENTARIS

  1. Hi ha molta gent, i sobretot nens. Que no poden escoltar petards, pq els hi tenen molta por Trobo bé que es tirin petards , exactament igual de bé , que fagin alguna contraprogramació per la gent que no els Soportem.

  2. Si no t’agraden els actes amb pirotòcnia, no ho vagis, mira que és senzill, però demanar que es solapin actes és no tenir punyetera idea de la festa major…

FER UN COMENTARI

*