Inici Destacats L’Ajuntament d’Igualada fa un balanç positiu de la Festa Major mentre l’oposició...

L’Ajuntament d’Igualada fa un balanç positiu de la Festa Major mentre l’oposició reclama més suport al teixit associatiu

COMPARTIR

Igualada celebra una Festa Major adaptada a la situació sanitària amb actes perimetrats i amb aforament limitat La recaptació de les entardes dels actes de Festa Major es destinarà al Banc de Queviures de la ciutat Igualada, 1 de setembre de 2021

Un cop finalitzada la Festa Major d’Igualada, el regidor de Promoció Cultural de l’ajuntament, Pere Camps, ha fet una valoració inicial de com s’han dut a terme les diferents activitats programades. La Festa Major de l’any passat va haver de suspendre’s a causa de les restriccions a causa de la Covid. Aquest any la festa s’ha fet amb menys activitats, totes en espais perimetrats, amb distància de seguretat i aforament reduït.

Camps ha volgut constatar en primer lloc “que la Festa Major s’ha pogut fer”, i cal sobretot valorar l’esforç tècnic que ha representat preparar una Festa Major amb la complexitat d’adaptar les activitats a les mesures del Procicat, i la incògnita de preparar models sense massa experiència fins a la seva posada en funcionament”. Camps ha posat èmfasis en la necessitat d’aquesta festa adaptada per a moltes colles, “per garantir la seva supervivència, que puguin sortir al carrer i que es visibilitzi la feina que han segut fent durant tot aquest temps”.

El regidor ha explicat que les colles han manifestat la importància de “ trobar-se de nou i actuar després de gairebé dos anys sense fer-ho, una mostra clara és la dels Moixiganguers que van poder tornar a la plaça tot i que amb una actuació menor i adaptada al protocol sanitari”.

L’ajuntament ha fet una aposta per retransmetre les activitats principals per streaming per aquelles persones que volien seguir-les en directe des de casa o no tenien entrada. Els actes es poden recuperar al canal de youtube de l’Ajuntament.

La recaptació de les entrades anirà destinada al Banc de Queviures

En total s’han venut 18.556 entrades pels diferents actes de Festa Major. Durant els dies de festa l’organització va decidir ampliar en 1000 localitats més els passis de la Cercavila Tradicional i en 200 l’Exhibició Castellera de diumenge. Tal i com va explicar l’alcalde d’Igualada, Marc Castells acompanyat de la tinenta d’alcalde i regidora d’Acció Social, Carme Riera, la recaptació de les entrades al preu simbòlic d’1€ que es van posar per garantir la presencialitat als diferents actes s’entregarà al Banc de Queviures de la ciutat d’Igualada.

Pel que fa als concerts, tots es van dur a terme en espais tancats i amb preassignació de seients. El regidor Pere Camps ha volgut destacar la bona acollida de grups com la 7a trastada al pati del Museu i Senyor oca al Parc central o les versions de Madonna o la Cosa Nostra al Pati de l’Escola Pia, a qui l’ajuntament agraeix la cessió de l’espai. El Parc Central va esdevenir l’espai preferent per aquelles activitats amb més demanda de públic, perquè fer-ho a les places habituals era inviable per la reducció d’aforament que representava.

Les activitats de la Coll@nada van funcionar bé tot i que va caler controlar les agrupacions de joves que es van produir al parc del Garcia Fossas un cop finalitzava l’activitat. La tinenta d’alcalde Carlota Carner ha explicat “que ens trobàvem davant d’una Festa Major sense precedents, amb una limitació horària pel que fa a la finalització de les activitats nocturnes que va acabar provocant que moltes persones s’aglomeressin a l’entorn del Garcia Fossas”. La nit de diumenge a dilluns, la policia local va actuar amb contundència a l’entorn de la zona del territori festiu per tal d’evitar els episodis de les nits anteriors, garantint la sortida esglaonada dels concerts i el descans dels veïns.

ERC Igualada lamenta que la Festa Major s’ha fet «d’esquenes a la gent»

ERC Igualada fa balanç de la festa major entenent la complexitat del moment, organitzativa i logísticament, així com valoren “l’esforç” que ha fet “tothom”, des dels propis serveis de l’ajuntament fins a totes les entitats, associacions i col·lectius que hi han participat.

Alhora, des d’Esquerra asseguren que “el punt de partida ja va ser com a mínim qüestionable” atès que “moltes entitats i col·lectius van queixar-se públicament per l’absència de l’ajuntament en la planificació i previsió d’actes i esdeveniments de la festa major”. En aquest sentit afirmen que “s’ha fet una festa major sense el poble, sense tenir en compte al teixit social de la ciutat. Ha estat una festa major feta d’esquenes a la gent” i això, expliquen, ha comportat que sigui una setmana de festes “molt menys participativa i lluïda del que hagués pogut ser fins i tot en el context de la COVID-19 i de les mesures de seguretat”.

Des d’Esquerra Igualada han trobat a faltar una major coordinació amb les entitats veïnals, el teixit associatiu i els diferents agents culturals que treballen durant tot l’any per la ciutat i posen com a exemple “paradigmàtic” la polèmica de l’engalanatge de diferents carrers que el propi ajuntament va vetar i que diverses associacions veïnals van criticar. Malgrat tot, lloen la tasca dels diferents espais autoorganitzats que “han articulat alternatives culturals i d’oci per a joves, com és el cas del territori festiu del Garcia Fossas”. Pel que fa als operatius policials, Esquerra recull les crítiques que han exposat els veïns de diferents zones de la ciutat i qüestionen el paper del govern municipal en la “previsió d’efectius en alguns punts de la ciutat durant la nit. No sembla que hagi estat l’adient tenint en compte les grans aglomeracions que s’han vist”.

Els republicans recomanen que el govern “escolti molt més a entitats i associacions de veïns” i “s’allunyi de la passivitat practicada durant els darrers anys”. En aquest sentit “confien” en veure un canvi d’actitud del govern de cara a la capitalitat de la cultura catalana.

Poble Actiu vol més suport municipal a les entitats

Segons el grup municipal Poble Actiu, gràcies a la gran feina de les diferents entitats culturals, juvenils i esportives de la ciutat durant la setmana de festa major s’han pogut realitzar moltes activitats respectant la normativa dictada pel Procicat i que han permès que molts igualadins i igualadines hagin pogut retrobar-se i celebrar aquests dies especials. També han volgut agrair la gran «disponibilitat i flexibilitat de les diferents entitats malgrat, a vegades, no tinguin tot el suport que es mereixen de part del govern de la ciutat».

En aquesta línia, han denunciat que algunes entitats s’han sentit menystingudes per decisions preses des del govern i del departament de cultura. Els regidors de Poble Actiu han criticat que l’equip de govern no hagi autoritzat l’engalanament d’alguns carrers del barri del Poble Sec i del barri del Sant Crist, tal i com tenien previst les respectives associacions veïnals i la FESTHI. La regidora de Poble Actiu, Neus Carles, afirma que «no s’entén com no s’ha permès engalanar carrers de diferents districtes i no només el centre històric de la ciutat».

Des de Poble Actiu consideren que un dels fets positius d’aquesta Festa Major és que «ha estat una festa bastant descentralitzada, amb actes a diferents barris de la ciutat». Coincideixen plenament en l’aposta de descentralitzar la cultura perquè és important que tots els barris visquin la Festa Major perquè és una manera de que se sentin part de la mateixa comunitat. Des de Poble Actiu es va voler agrair especialment la feina feta per l’Associació Juvenil la Coll@nada, que ha organitzat una vintena d’activitats per tots els públics i ho ha fet a l’Escola del Garcia Fossas, on van instal·lar el Territori Festiu.

Respecte als actes de cultura popular i les cercaviles, agraeixen la flexibilitat de les diferents colles participants però són molt crítics amb l’ajuntament respecte a l’aforament que van preveure en un principi. En aquest sentit afirmen que «si a la cercavila de dissabte hi cabien 1000 persones més de les previstes en un principi, també hi haguessin cabut a la cercavila de dimecres i això hagués pogut permetre que molta més gent les hagués pogut gaudir». Respecte a les cercaviles, des de la formació municipalista també han volgut agrair la bona feina de Dessota de coordinació de les cercaviles, en un context pandèmic que ho feia especialment difícil.

Des de Poble Actiu es reclama que la contractació artística -incloent l’elecció dels grups musicals i els espectacles teatrals- es faci amb la participació de les entitats culturals de la ciutat. Especialment, critiquen la contractació d’Ítaca Band que també ha generat protestes des de diferents organitzacions feministes i culturals de la ciutat.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*