Inici Destacats Les aules anoienques s’obren a Europa

Les aules anoienques s’obren a Europa

COMPARTIR

Diferents centres de primària i secundària de la comarca de l’Anoia tenen en marxa programes de treball col·laboratiu i intercanvi amb centres d’arreu d’Europa. Les darreres setmanes, els instituts de Capellades i vallbona d’Anoia han rebut alumnes de països com Alemanya o Holanda.

Alumnes alemanys i finlandesos a l’IES de Capellades

IES Moli de la Vila de capelladesIntercanvi WerlBerlín i FinlàndiaL’institut Molí de la Vila de Capellades va rebre alumnes d’Alemanya i Finlàndia en un programa d’intercanvi amb diferents centres d’aquests països. Es tracta d’una iniciativa que permet l’estada dels alumnes estrangers a Capellades durant una setmana i més endavant els nostres alumnes viatjaran als respectius llocs de procedència d’aquests nois i noies. Entre l’11 i el 26 de gener han passat per l’institut un total de 55 alumnes de Werth, Berlin i Mäntsäla, que han conviscut durant una setmana amb els alumnes de 4t d’ESO, primer i segon de batxillerat del centre.

Durant la seva estada aquí els alumnes, entre altres activitats, han conegut la història, cultura i costums catalans, així com els indrets més significatius de la vila. Després d’una recepció a l’ajuntament, han assistit a classes en el centre, han visitat el Molí Paperer, han fet una sortida a unes caves i han treballat l’expressió oral amb els alumnes capelladins a partir de presentacions que han preparat sobre els seus respectius països.

Aquesta intercanvis ja estan consolidats en el centre perquè fa uns quants anys que es duen a terme, gràcies a la bona relació que té amb altres centres del continent després de l’èxit de programes europeus anteriors com el Comenius. Properament, hi haurà un altre intercanvi pels alumnes de segon i tercer d’ESO amb un institut de Lons-le-Saunier (França).

Simultàniament, els alumnes del Col·legi Mare del Diví Pastor de Capellades, han rebut un nombrós grup d’alumnes holandesos que ha estat al municipi prop d’una setmana.

Holanda

L’Institut Vallbona d’Anoia rep estudiants de Veendam (Països Baixos)

Vallbona18 alumnes holandesos acompanyats de 2 professors del centre Winkler Prins de Veendam als Països Baixos han passat una setmana a Vallbona dins el programa d’intercanvi, amb els alumnes de 3r i 4t d’ESO, de la Secció d’Institut Vallbona d’Anoia.

Dilluns van ser rebuts per l’alcaldessa de Vallbona d’Anoia, Maribel Ferrer, qui els ha donat la benvinguda en nom de tot el poble, els han ofert un esmorzar i un detall d’acollida. Al llarg de la setmana, el professorat de l’institut els va preparar un extens programa amb sortides culturals com una visita a Montserrat, a Barcelona, al Museu de la Pell d’Igualada, i també de descoberta de productes locals com el celler D’Melis.

Durant la seva estada, els alumnes holandesos han conviscut amb els seus companys catalans amb l’anglès com a llengua vehicular i aprofundiran els seus coneixements d’una altra cultura europea. La participació en experiències d’aquest tipus permet que l’alumnat millori la competència lingüística i comunicativa en llengües estrangeres.

Des del curs 2010-2011 els alumnes de l’institut Vallbona d’Anoia tenen l’oportunitat de participar en aquest intercanvi amb el centre Winkler Prins de Veendam (Països Baixos) que es duu a terme bianualment. Amb aquest, ja serà el 4t intercanvi que realitzen els dos centres. La propera trobada serà del 31 de març al 7 d’abril, quan 18 alumnes i 2 professores catalans, els tornaran la visita a Holanda.

Erasmus+ a l’escola Josep Masclans de Vallbona d’Anoia

Escola Josep MasclansL´escola pública Josep Masclans de Vallbona d´Anoia coordinarà durant els cursos 2016-17 i 2017-18 un projecte europeu Erasmus+ on hi participaran també escoles de Polònia, Rumania i Lituania. Es un projecte a l´entorn de la sostenibilitat i hi participaran tots els alumnes del centre, des de pàrvuls 3 anys fins a 6è de primària. Totes les activitats a realitzar estan dividides en 4 blocks diferents en funció de l´edat dels alumnes. Els més petits treballaran al voltant de l’ús didàctic del material de rebuig, el cicle inicial de primària farà un treball de seguiment de la vida d´un paper i un plàstic, mentre els alumnes de cicle superior treballaran al voltant del consum responsable, orígen dels productes, petjada ecològica… Finalment, els alumnes de cicle superior faran un estudi sobre l´origen i el consum de l´aigua en les famílies.

La participació en aquest projecte implica la realització d´activitats i l´intercanvi de les mateixes en llengua anglesa , així com el desplaçament de mestres i alguns alumnes a algun dels països participants. Per portar-ho a terme compten amb la participació de les famílies, així com la de les entitats locals dels municipis de tots els països participants.

FER UN COMENTARI

*