Inici Destacats Augmenta la precarietat entre els treballadors anoiencs d’origen estranger

Augmenta la precarietat entre els treballadors anoiencs d’origen estranger

COMPARTIR
Saïda Ehliluch, secretaria de polítiques d'Igualtat i Immigració de CCOO, amb la responsable comarcal Alfonsa Santiesteban.

El Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) del sindicat CCOO ha fet balanç de la seva activitat del passat 2016 a la comarca de l’Anoia. Els nombre d’usuaris atesos (262) és manté en la línia dels anys anteriors, però creix el nombre de visites (442), a raó d’1,69 visites per usuari. Per a Saïda Ehliluch, secretaria de polítiques d’Igualtat i Immigració de CCOO Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf, aquest augment de consultes és un símptoma d’una major inestabilitat i precarietat laboral.

La immensa majoria d’usuaris són d’Igualada, amb menor presència de veïns de Vilanova i Montbui i d’altres municipis ja de forma testimonial. El CITE d’Igualada va atendre un total de 590 consultes sobre temes d’estrangeria, una mitjana de 2,25 consultes per cada usuari. Les targetes comunitàries és el tema més demandat, seguit de nacionalitat, arrelament social, reagrupament familiar i les renovacions d’autoritzacions de residència i treball.

Pel que fa els països d’origen, el 30,9% dels usuaris són del Marroc, seguits a força distància per originaris de Colòmbia (9,9%), Ucraïna (6,5%) i República Dominicana (5%). I l’edat de més de la meitat dels usuaris es troba entre els 32 i 51 anys, el que per a Ehliluch permet constatar que és una població que ja té arrels i que comença a presentar un cert envelliment. L’arribada al CITE es produeix majoritàriament per recomanació d’algú altre (65,6%), tot i que també hi ha un important percentatge per derivació dels serveis socials municipals (19,8%).

La situació de les persones d’origen estranger s’ha fet més inestable en els darrers anys, segons les dades del CITE. A partir de les dades dels usuaris es pot interpretar que el 35,1% no tenen autorització de residència, quan el 2012 era pràcticament la meitat, el 17,4%.

La situació laboral d’aquest col·lectiu també s’ha precaritzat en els darrers quatre anys. Així, el 2012 el 44,5% dels usuaris del CITE estaven a l’atur, quan el 2016 la xifra s’havia incrementat fins el 55,6%. Els que treballen, malauradament sovint ho fan de forma irregular. Segons les dades del CITE, el 40% dels estrangers de la comarca treballen sense contracte i sense autorització per treballar, un percentatge que ha augmentat lleument durant els darrers anys.

La secretària de polítiques d’Igualtat i Immigració de CCOO, Saïda Ehliluch, explica que la gran majoria de treballadors en situació irregular es concentra al servei de l’àmbit domèstic, motiu pel qual és difícil perseguir-ho. Tot i això, la mateixa Ehliluch matisa que aquestes feines han salvat moltes persones -homes i dones- expulsades d’altres sectors durant la crisi. Malgrat això, les dades del CITE mostren que hi ha treballadors en situació irregular també a la indústria i l’hosteleria, entre d’altres sectors.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*