Inici Societat Aturem el Fracking denuncia que la nova llei d’hidrocarburs permetrà a l’Estat...

Aturem el Fracking denuncia que la nova llei d’hidrocarburs permetrà a l’Estat aprovar prospeccions

COMPARTIR

[Img #7670]La Plataforma Aturem el Fracking (PAF) ha denunciat que la modificació de la llei d’hidrocarburs que ha d’aprovar el govern espanyol permetrà la fractura hidràulica en la fase de prospecció. La PAF ha advertit que la nova normativa permetrà a l’Estat autoritzar els permisos de prospecció sense tenir en compte la Generalitat, que fins ara ha exercit aquesta competència. El portaveu de la Plataforma, Jaume Moya, ha assenyalat que hi ha indicis que les companyies que han sol·licitat l’autorització de prospecció a diverses zones de Catalunya s’estan aliant per resoldre els errors que han provocat la paralització d’alguns dels permisos per part de la Generalitat. Precisament fa uns mesos, el govern català va denegar els permisos pel projecte «Darwin» que, entre d’altres municipis, pretenia fer prospeccions a la recerca d’hidrocarburs als municipis anoiencs de Calonge de Segarra i Castellfollit de Riubregós.

Després d’una reunió aquest dimecres al Parlament amb membres d’Esquerra, Iniciativa i Ciutadans, Moya ha explicat que les institucions han de «conscienciar» la societat sobre una tècnica «depredadora i agressiva» com el fracking, i ha assegurat que la PAF lluita contra aquesta «llacuna d’informació» per part del Govern i les empreses implicades.

El portaveu ha reclamat al Parlament que es prohibeixi el fracking a Catalunya – com s’ha fet a França i a algunes comunitats autònomes espanyoles-, i ha anunciat que la Plataforma ja ha aconseguit 30.000 signatures i l’adhesió de 150 municipis i una dotzena de consells comarcals a aquesta reivindicació.

«Ni tan sols se sap qui forma la comissió parlamentària sobre el fracking, i nosaltres tenim pressa per prohibir aquesta tècnica i evitar que el govern espanyol retiri a la Generalitat els permisos de prospecció i vigilància mediambiental», ha sentenciat Moya. El portaveu ha demanat que es la comissió del Parlament es posi en marxa «el més aviat possible».

Els alcaldes d’Agramunt, Bernat Solé, i Ridaura, Eulàlia Masana, dos dels municipis eventualment afectats pels projectes de recerca d’hidrocarburs a Catalunya, han assistit a la reunió d’aquest dimecres. Els batlles han denunciat que l’ús del fracking en aquestes regions posa en perill la «supervivència» dels municipis de muntanya i suposa un canvi del model territorial basat en l’agricultura i el respecte al medi natural.

Comissió d’estudi

Aquest dimecres, representants d’ERC, d’ICV-EUiA i de C’s s’han reunit amb els membres de la Plataforma Aturem el Fracking i amb alguns alcaldes de localitats potencialment afectades. Tant Marc Sanglas (ERC), com Salvador Milà (ICV-EUiA) i José Manuel Villegas (C’s) han mostrat el seu compromís amb la comissió d’estudi que el Parlament va aprovar el passat 10 d’abril i que encara no s’ha constituït. Precisament aquest grups,conjuntament amb la CUP, va ser els promotors de la comissió d’estudi del fracking.

Milà, Sanglas i Villegas s’han compromès a què els portaveus dels seus grups parlamentaris desbloquegin la constitució de la comissió en la propera junta de portaveus per iniciar de manera immediata els treballs que han de portar a una regulació d’aquesta tècnica d’extracció d’hidrocarburs. La constitució està bloquejada perquè encara no s’ha consensuat qui serà el grup que ostenti la presidència. Els 4 grups proposants reivindiquen que la presidència sigui, precisament, per algun d’ells.

Abans que la comissió comenci a treballar, ICV-EUiA i ERC tenen clar el seu rebuig al fracking. De la seva banda, C’s reclama una moratòria de tots els permisos fins que la comissió d’estudi no acabi la seva feina.

El diputat ecosocialista i exconseller de Medi Ambient, Salvador Milà, ha anunciat que, en paral·lel a la Comissió, el seu grup instarà el Govern a què s’avanci a la futura centralització del mercat d’hidrocarburs que preveu impulsar en breu el govern espanyol, i protegeixi les zones potencialment afectades per la utilització de fracking. Per fer-ho, ha proposat que s’utilitzin els òrgans supralocals d’urbanisme previstos en les lleis òmnibus. Òrgans que els mateixos ecosocialistes van criticar quan van ser aprovats pel Govern en entendre que obrien la porta a la instal·lació a Catalunya d’un projecte com Eurovegas.

Pel que fa a Esquerra, Sanglas ha destacat que la comissió d’estudi sobre el fracking, a més de servir per obtenir les bases legals per prohibir aquesta tècnica, també ha de servir per fixar els criteris per prohibir qualsevol tècnica d’extracció d’hidrocarburs que sigui «agressiva amb el territori». A més, els republicans també plantejaran que es pugui debatre sobre el model energètic de futur que convé a Catalunya.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*