El passat mes d’octubre es va formalitzar a Rabat (Marroc) un protocol administratiu de cooperació marroquí-espanyol amb l’objectiu de donar suport a l’empoderament de més de 3.000 dones i joves mitjançant l’emprenedoria en l’economia social i solidària a quatre regions del Regne. El protocol va ser signat per la ministra de Turisme, Artesania, Transport Aeri i Economia Social, Nadia Fettah Alaoui, l’ambaixador d’Espanya al Marroc Ricardo Diez-Hochleitner Rodriguez, i el representant de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID); Ignacio Martínez Boluda. Aquest projecte de cooperació que proporciona una contribució financera de 600.000 euros per part de l’AECID, (Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo) s’adreça a dones i joves amb projectes innovadors a les regions de Casablanca-Settat, Souss-Massa, Oriental i Tànger-Tetuan-Al Hoceima.
Una part d’aquesta aportació espanyola està destinada a la recuperació d’oficis de cuir i derivats a Tetuan (Marroc), projecte que es va presentat a la AECID conjuntament per l’Associació UNESCO d’Igualada i l’Association des Métiers Artistics Créatifs (AMAC) de Tetuán.
Des d’UNESCO Igualada reivindiquen que la intervenció igualadina ha estat clau per aconseguir la implicació i aportació espanyola en aquest projecte, que facilitarà l’acompanyament del artesans del cuir i derivats a la ciutat de Tetuan i a la seva regió, amb la finalitat de recuperar una part de les antigues adoberies i promoure les activitats artesanes relacionades amb el cuir, que actualment estan en risc de desaparèixer. Es tracta de recuperar oficis artesans que cal transmetre a partir dels mestres artesans actuals, abans que sigui massa tard.
Per això, hi ha una destinació important a promoure formació dels oficis a través d’organitzacions ja existents que assegurin la continuïtat i dedicació de joves artesans dones i homes i ajudar-los a poder-se decidir per una emprenedoria integrada en cooperatives, petites empreses o associacions socials que treballen per a la integració econòmica.
El programa inclou l’assessorament per part de l’entitat igualadina, amb participació d’entitats locals especialitzades en el sector i l’Associació AMAC abans citada, que serà l’eix vertebrador a la regió tetuaní i que compta amb la participació d’escoles especialitzades en integració de joves necessitats de coneixements en aquestes noves ocupacions professionals.