Inici Societat Aspectes ètics i legals, a debat en l’onzè Workshop de Salut Mental...

Aspectes ètics i legals, a debat en l’onzè Workshop de Salut Mental d’Igualada

COMPARTIR

El passat mes de novembre es va celebrar el XI Workshop d’actualització en Salut Mental i Addiccions que organitza anualment el Servei de Salut Mental i Addiccions del Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA).

L’acte va ser inaugurat pel gerent del CSA, Dr. Ferran Garcia, el regidor d’Entorn Comunitari i Cooperació, Dr. Fermí Capdevila, la Dra. Núria Puig, gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central i el director de Salut Mental del CSA, Dr. Josep Checa.

És el 11è any consecutiu que se celebra aquesta Jornada i que enguany el tema proposat comportava una diferència molt important respecte als altres anys, i és que si sempre havien girat al voltant de temes clínics, enguany s’han volgut tractar aspectes que freqüentment comporten dubtes o disquisicions de tipus ètic o legal en relació als àmbits de la Psicologia i Psiquiatria. Aquests aspectes sovint són desconeguts per als professionals que es dediquen diàriament a la pràctica clínica. Aquests professionals manifesten que moltes vegades es troben en situacions que han de prendre decisions en contextos eticolegals, ja sigui en adults, nens o adolescents, tant en l’atenció a la salut mental com en l’atenció a les addiccions.

En aquest Workshop hi han participat ponents procedents de l’àmbit judicial i de l’advocacia. En aquest sentit, l’advocada Tanit Arroyo Pascual va assessorar en aspectes legals en la pràctica peritojudicial, la psicòloga Forense del Col·legi de Metges, Asunción Molina Bartomeus, va abordar els límits a vegades confosos entre l’ètica i la deontologia en Psicologia i Psiquiatria Legals i l’advocada del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, Mercedes Martínez Pérez, en un taller pràctic, va ajudar a resoldre dubtes psiquiàtricolegals en la pràctica assistencial quotidiana.

La darrera intervenció va ser la conferència de clausura sobre el consentiment dels menors en relació a la Llei d’Autonomia dels usuaris del sistema de Salut, a càrrec de la magistrada degana del Jutjats de Barcelona, Mercè Caso Señal.

Al Workshop hi va haver una vuitantena d’assistents procedents de diferents àmbits de l’Atenció Primària i la Salut Mental (metges, psicòlegs, infermers, treballadors socials, educadors socials i terapeutes ocupacionals). Després de cadascuna de les diferents ponències hi va haver espais d’intensa participació del públic assistent, aportant interessants reflexions que van enriquir la jornada.

En l’esperit d’aquest Workshop anual, també està present la promoció de la recerca i la investigació. És per això que, vinculat al mateix Workshop, bianualment es convoca el Premi “Dr. Tomàs de Flores”, que enguany, en el context de la VI edició, s’entregà el premi al millor treball presentat. Aquest any, i de manera excepcional, es van concedir dos premis. Els treballs guardonats van ser: “Personalidad, estilo de afrontamiento y calidad de vida en el cáncer de mama”, de l’Alba Palazón, psicòloga de l’Hospital Universitari Quirón-Dexeus i “Autolesió no suïcida: validació de l’aplicació mòvil “sinjur” i anàlisi de patrons emocionals i conductuals d’autolesió en adults joves amb i sense trastorn mental” de la Laia Briones, psicòloga del CSA.

FER UN COMENTARI

*