Inici Cultura Arrenca el cicle de ‘Diàlegs Capitals’ en el marc d’Igualada Capital de...

Arrenca el cicle de ‘Diàlegs Capitals’ en el marc d’Igualada Capital de la Cultura Catalana

COMPARTIR

Diàlegs Capitals és el cicle de pensament organitzat amb motiu de la capital de la cultura catalana, uns diàlegs que conviden a reflexionar entorn dels reptes del segle XXI, explorar diferents àmbits del pensament i la cultura contemporània. S’organitzaran un cop al mes i s’abordaran temes d’actualitat a través d’un diàleg entre experts locals i pensadors d’àmbit nacional. Tots ells tenen entrada gratuïta i cal reservar-la prèviament a www.tiquetsigualada.cat.

Durant el primer quadrimestre de l’any, s’han plantejat tres diàlegs enfocats cadascun d’ells a literatura i pensament, ecologia i crisi climàtica i arquitectura.

El primer dels Diàlegs Capitals tindrà lloc el dia 22 de febrer, a les 19:30 h, al Teatre Municipal l’Ateneu i anirà a càrrec del filòsof igualadí Arià Paco i l’escriptor Borja Bagunyà: La literatura, una eina per pensar. En un món cada vegada més compartimentat, la literatura sembla cosa d’uns quants entesos. Però és aquest el lloc de la literatura? O és una interlocutora central del pensament? Quin és el lligam actual entre el pensament i la literatura? I quin és el lligam que haurien de tenir? A través d’autors com Plató, Tabarovsky, Bagunyà i Paco miraran d’oferir una visió del paper de la literatura en el pensament.

Prèviament a la trobada, els assistents poden enviar les seves preguntes i reflexions vinculades amb la temàtica per correu electrònic a coordinacio@igualadaccc2022.cat, i aquestes seran plantejades durant el diàleg.

Borja Bagunyà. Escriptor, professor del grau d’Estudis Literaris de la Universitat de Barcelona i doctor en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Ha publicat Apunts per al retrat d’una ciutat (2004), Defensa pròpia (Proa, 2007; Premi Mercè Rodoreda 2006) i Plantes d’interior (Empúries, 2010). Actualment, és membre del Grup de Recerca Literatura Comparada en l’Espai Intel·lectual Europeu. El 2016 funda Escola Bloom amb Lana Bastasic.

Arià Paco Abenoza. Igualadí, graduat i màster en filosofia. Actualment, fa un doctorat en filosofia a la Universitat d’Arizona. Ha col·laborat en diversos mitjans culturals, i és professor d’oratòria. El 2020 va publicar Mentir a les mosques i el 2021 va obtenir la beca Montserrat Roig de creació literària per la seva segona novel·la.

Ecologia i arquitectura seran els temes tractats als pròxims Diàlegs

El repte del segle XXI: el col·lapse ecològic serà el següent dels Diàlegs Capitals que abordaran l’antropòloga i enginyeria Yayo Herrero i l’enginyer especialista en anàlisi del cicle de vida i canvi climàtic, Pere Fullana. Un dels principals reptes del segle XXI és el canvi climàtic i la crisi ecològica. Cal fer una transició cap a un model econòmic i social diferent? És possible el creixement econòmic i la regeneració de la naturalesa? Com podem evitar el col·lapse ambiental? Els dos experts exposaran els principals reptes mediambientals actuals, través d’una narrativa que faci intel·ligible la noció de col·lapse ecològica i oferir noves fórmules per conjugar la vida i el medi ambient. Tindrà lloc el dia 17 de març, a les 19:30 h, al Teatre Municipal de l’Ateneu.

El 30 d’abril, a les 11 h, tindrà lloc el tercer Diàlegs Capitals dedicat a: El Cementiri Nou d’Igualada, una joia de l’arquitectura contemporània. Al mateix cementiri, s’hi trobaran l’arquitecta Carme Pinós, recentment guardonada amb el Premio Nacional de Arquitectura 2021 que atorga el govern espanyol, coautora del Zementiri, i un col·lectiu d’arquitectes joves igualadins, que conversaran i reflexionaran al voltant de l’arquitectura en l’actualitat i aprofundiran en l’obra arquitectònica igualadina de més prestigi internacional. Algunes de les qüestions que es plantejaran són: com ha de ser l’arquitectura actual? Ha mort l’arquitectura d’autor? Quins són els conceptes vertebradors del projecte Zementiri?

FER UN COMENTARI

*