Inici Festes Arrenca a Igualada una de les festes majors més antigues de Catalunya

Arrenca a Igualada una de les festes majors més antigues de Catalunya

COMPARTIR

La primera de les visites guiades al Passeig Verdaguer i els primers actes de La Coll@nada enceten aquest dilluns els actes de la Festa Major d’Igualada, que s’allargaran fins dilluns vinent i que podeu consultar en aquest enllaç.

Actes per aquest dilluns 19 d’agost

A les 10 i a les 12.30 h
VISITES GUIADES: L’ANY DEL PASSEIG. Descobreix els secrets del passeig: de “la Alameda” a Verdaguer. Grups de màxim 40 persones. Activitat gratuïta
Lloc de sortida: màquina de tren de la Plaça de Catalunya

19 h MASTER-CLASS DE BATUCADA. Vine a practicar amb els teu instrument
Ho organitza: Assoc. Juvenil La coll@nada
a la plaça de Cal Font

20 h TEATRE: GUERRA DE LLEONS, a càrrec de la Cia. Un pam i dos dits. Preu: taquilla inversa
Ho organitza: Comissió d’Arts escèniques de la Bastida
al pati de la Bastida (Creueta, 31)

20 h TABALADA amb diferents grups de percussió de la ciutat
Ho organitza: Assoc. Juvenil La coll@nada
a la plaça de Cal Font

21 h TAST DE LA POMADA
Tast de la pomada tradicional amb la col•laboració dels veïns del barri de la Font Vella
Ho organitza: Assoc. Juvenil La coll@nada
a la plaça de Pius XII

22 h ASSAJOS A LA FRESCA a càrrec de diferents grups de cultural popular
Ho organitza: Assoc. Juvenil La coll@nada
a la plaça de Pius XII

24 h TEATRE: TOCA’M ELCUPLET,  a càrrec de Mònica Torra
Preu: taquilla inversa
Ho organitza: Comissió d’Arts escèniques de la Bastida
al pati de la Bastida (Creueta, 31).

Una de les festes majors més antigues de Catalunya

[Img #9209]La Festa Major d’enguany té com a motiu del seu cartell un esbós de crida o pregó de la festa de l’any 1374, i en la crida següent, conservada de manera íntegra i datada el 19 d’agost de 1388, ja s’esmenta per primera vegada com la Festa Major vinculada a la celebració del patró, Sant Bartomeu, de la qual aquest any celebrem els 625 anys d’existència.

Per tant, possiblement es tracti d’una de les referències més antigues conservades -d’entre totes les catalanes- on surt la paraula Festa Major. Reproduïm a continuació el contingut de la crida que recull el document que dóna contingut al cartell de la festa d’enguany.
 
Crida de la vigília de Sent Berthomeu.

Encare•us fan a•saber los dits honrats batles, a instància e requesta de IIos palegrins partits de les parts de tremuntana, volents anar al Sant Sepulcre, e com sien stats en la dita vila d•Agualada e agyen sabut que aquí•s face e•s celebre festa maior del gloriós apòstol monsenyer Sent Barthomeu. E jacse sia lo temps sia inconvenient emperò en reverència e honor del dit gloriós sant an proposat en lur coratge de romanir en la dita vila per honor e sollepnitat de la dita festa de Mossenyer Sent Barthomeu, la qual se celebrarà diluns primer vinent. E en reverència e honor de la dita festa, són prests de córrer e saltar, barra e lança gitar ab tots jóvens e homes enamorats qui a la dita festa venir volrran, e que ells posaran al cap del cós un bell vadell e a la saltadura un anell d•or, e qui pus temptat serà aurà les dites joyes sens tot embarch e contradicció.
 
Font: Revista d’Igualada, núm. 38. Article: Sant Bartomeu, patró d’Igualada, de Daniel Vilarrúbias i Cuadras. Document original del llibre d’actes de la Universitat d’Igualada de l’any 1388 conservat a l’Arxiu Comarcal d’Igualada.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*