Inici Societat L’Anoia, nou dies sota zero

L’Anoia, nou dies sota zero

COMPARTIR
Efecte de la boira gebradora a Pujalt el passat 3 de gener. Foto: Observatori de Pujalt.
A la comarca de l’Anoia s’estan registrant de forma continuada temperatures per sota dels zero graus des de l’inici del nou any, el que ha portat glaçades tant a la Conca d’Òdena com a l’Alta Anoia.
Tot i això, des de l’Observatori de Pujalt s’indica que no s’estan registrant rècords de temperatures mínimes. L’excepcionalitat és que durant tots els dies de l’any fins aquest dilluns 9 de gener hi ha hagut glaçades a bona part de la comarca, un fet inèdit en els 12 anys de registres de l’observatori. L’anterior any amb més glaçades els primers 9 dies de l’any va ser el 2009, amb cinc dies.
La temperatura més baixa d’aquests dies a Pujalt va ser l’1 de gener amb -4,6ºC, lluny del mínim absolut de la sèrie de -10,1ºC del 27 de gener de 2005.
A la Conca d’Òdena, les temperatures més baixes s’han assolit fora de les zones urbanes, com és habitual. El punt d’observació del Servei Meteorològic de Catalunya, a l’aeròdrom d’Òdena, ha tingut glaçades cada dia amb un valor mínim de -5,9ºC el dia 6 de gener.
Però al contrari del que es podria pensar, des de l’Observatori de Pujalt, el seu director Albert Borràs matisa que -a excepció del primer dia de l’any- les temperatures més baixes s’han donat a la Conca d’Òdena i no pas a les zones elevades. Això és fruit de l’anticicló que ens ha portat un refredament en les darreres setmanes que s’han anat formant aquí sense tenir cap entrada d’aire fred i fins fa poc amb temperatures molt elevades a muntanya.
Pels propers dies, l’anticicló es vol quedar amb nosaltres tot i que entre aquest diamrts i divendres tindrem una mica de vent i de moviment que farà pujar lleugerament les temperatures mínimes. Sembla que després tornarà el fred viu nocturn a les zones fondes tot esperant algunes irrupcions d’aire fred que de moment no hem tingut.

1 COMENTARI

  1. Les sortides dels mapes de les darrers 24h ens mostren la possibilitat que l’anticicló estigui més enretirat i puguin arribar entrades de masses d’aire fred. Una primera que ja sembla clara seria la que ens afectaria entre divendres i diumenge… després podria arribar una altra a partir de dimarts. Queden dies, però, sembla que ara arriba una mica de moviment atmosfèric després de la calma de l’anticicló, fred a les muntanyes, neu a les muntanyes i fred que es podria accentuar puntualment a la comarca. Tot plegat ho anirem actualitzant en les prediccions que podeu escoltar dia a dia a infoAnoia des de l’Observatori de Pujalt.

FER UN COMENTARI

*