Inici Societat Anàlisi i debat a Igualada sobre programes comunitaris en Salut Mental

Anàlisi i debat a Igualada sobre programes comunitaris en Salut Mental

COMPARTIR

El passat 22 de novembre es va celebrar el XII Workshop d’actualització en Salut Mental i Drogodependències que organitza anualment el Servei de Salut Mental i Addiccions del Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA).

L’acte, que es va celebrar al Museu de la Pell d’Igualada, va girar al voltant de compartir experiències de programes comunitàries d’arreu de Catalunya.

En aquest sentit, es van exposar exemples de programes d’intervenció comunitària en Salut Mental, aportant evidències clíniques socials i de rendibilitat. En concret, la reconversió d’un Centre de Dia en Salut Mental d’adults en un Servei de Rehabilitació Comunitària al Consorci Sanitari de Terrassa, els Programes de suport individualitzat comunitaris del Parc Sanitari St. Joan de Déu i el Programa Mosaic, d’integració comunitària, social i sanitària de les Fundacions Althaia i Germà Tomàs Canet, a la Catalunya Central.

Una altra taula que va despertar molt interès va ser la presentació del treball en xarxa per a l’atenció comunitària en Salut Mental infantojuvenil a l’Anoia. Va donar una visió actualitzada del treball dirigit a tenir cura de la infància i l’adolescència en risc, al treball interdisciplinar i en xarxa a través de la Taula local d’Infància i Adolescència de l’Anoia i al funcionament que desplega el Programa Salut i Escola. Així mateix, va donar a conèixer el Programa desenvolupat a Vilanova del Camí per afavorir l’exercici de la parentalitat. Aquesta taula va comptar amb la participació de professionals de l’Institut Català de la Salut, del Consell Comarcal de l’Anoia i del Departament de Salut de la Generalitat.

Cap el final de la jornada es van entregar els Vè Premi Dr. Tomàs de Flores d’Investigació en Salut Mental als treballs “Personalidad, estilo de afrontamiento y calidad de vida en càncer de mama”, de l’Alba Palazon de l’Hospital Universitari Quirón-Dexeus i “Autolesió no suïcida: validació de l’aplicació mòbil “Sinjur” i anàlisi de patrons emocionals i conductuals d’autolesió en adults joves amb… i sense trastorn mental, presentat per la Laia Briones, de la Fundació Sanitària d’Igualada i la Universitat central de Barcelona. Aquests premis consisteixen en un ajut econòmic per a investigadors joves en el camp de les neurociències i la Salut mental.

Finalment, per concloure l’acte, va tenir lloc la conferència “Perspectiva passada i futura de l’atenció a la Salut Mental de Catalunya, presentada per la Sra. Cristina Molina, actual Directora d’Anàlisi i Estratègia i Salut Mental de l’Ordre Hospitalari Sant Joan de Déu. Província d’Aragó – St. Rafael.

L’acte, al que hi van assistir més de 150 inscrits, va ser inaugurat pel gerent del CSA, Dr. Ferran Garcia, el regidor d’Entorn Comunitari i Cooperació, Dr. Fermí Capdevila, la Sra. Remei Juncadella, directora del Sector Osona (en representació de la gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central), i el director de Salut Mental del CSA, Dr. Josep Checa.

Tots ells van destacar la importància de l’aspecte comunitari, amb el seu entramat de relacions, i en tractar allò que pertoca a la persona, a la família, al seu entorn, en els diferents àmbits transversals en el que estan implicades.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*