Inici Societat Les AMPAs dels centres públics d’Igualada alerten de la falta de places...

Les AMPAs dels centres públics d’Igualada alerten de la falta de places públiques de llar d’infants

COMPARTIR

L’escassedat de places d’educació públiques a Igualada que les AMPAs dels diferents centres porten anys assenyalant es centra ara també en l’àmbit de les llars d’infants municipals. Els tres centres titularitat de l’Ajuntament d’Igualada -La Rosella, La Lluna i L’Espígol- no podran donar resposta a la totalitat de famílies que el curs vinent 2019/20 desitjarien escolaritzar-hi els seus infants, segons es desprèn de les dades de prematriculació conegudes aquest dimarts. Una situació que la Federació d’AMPAs de Centres Públics d’Igualada considera «preocupant i decebedora».

Concretament, hi ha 25 famílies que volien dur els seus infants a l’única escola bressol situada al centre de la ciutat i que no hi han pogut entrar per manca d’oferta. D’aquestes famílies, n’hi haurà 9 amb infants de P-1 que es quedaran sense plaça a cap de les altres llars d’infants municipals, ja que en aquesta franja d’edat hi ha hagut 54 demandes per només 45 places ofertades al conjunt de les tres escoles bressol.

La Federació d’AMPAs de Centres Públics d’Igualada lamenta que aquesta situació acaba portant les famílies a triar una llar d’infants privada, unes decisions que «en molts casos, acabaran determinant el conjunt de l’escolarització dels seus infants. Un cop la família ja es troba bé en una llar d’infants determinada vinculada a un centre educatiu concret, la pressió ambiental perquè hi continuï l’escolarització és més que notable», segons les AMPAs.

L’entitat, a més, vol posar de relleu que d’altres capitals de comarca amb poblacions similar a la d’Igualada, com Vilafranca del Penedès o El Vendrell, compten amb fins a quatre i cinc escoles bressol municipals, respectivament. Una dada que  per a les entitats convidaria a revertir la decisió presa el 2012 de suprimir la quarta escola bressol municipal de la ciutat.

A P-0, 20 famílies han demanat d’inscriure els seus nadons per un total de 23 places disponibles, mentre que a P-2 hi ha hagut 27 sol·licituds per a un total de 31 places.

Manca d’inversions i de control municipal

A banda d’aquesta situació, l’entitat també vol posar de relleu el que consideren la «ineficàcia» del sistema vigent de subcontractació de la gestió de les llars municipals, en tant que les empreses concessionàries van adquirir el compromís d’invertir un mínim de 5.000 euros anuals a cada llar. Un compromís difícil de monitoritzar. A falta de dos mesos perquè expiri el termini de les actuals concessions, la Federació té constància que hi ha quantitats importants de recursos i millores que aquestes empreses han deixat d’aportar, tot i les queixes de les famílies.

Les AMPAs així ho van traslladar formalment a l’Ajuntament d’Igualada en una reunió convocada expressament per tractar aquest assumpte, i veuen amb inquietud com no s’han executat cap dels compromisos acordats: ni els que fan referència a les empreses concessionàries, ni els que fan referència al nou plec de condicions que ha sortit a concurs, ni els que fan referència a les pròpies inversions municipals.

La Federació reclama que, en els dos mesos que queden perquè expiri el conveni vigent, les empreses que ostenten la gestió de les llars duguin a terme les inversions previstes. Per bé, que si perden el concurs que s’ha obert recentment només per al curs 2019/20, ben pocs incentius tenen per executar els compromisos contrets.

En aquest sentit, l’entitat considera que seria positiu que el consistori també articulés un projecte educatiu comú per al conjunt de les llars d’infants municipals, assumint un paper de lideratge consistent en el temps, i que així transmetés confiança tant als equips pedagògics com al conjunt de les famílies.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*