Inici Societat «Al Sàhara Occidental el govern marroquí mata i tortura i la violació...

«Al Sàhara Occidental el govern marroquí mata i tortura i la violació dels drets humans és el pa de cada dia»

COMPARTIR

El passat 17 de febrer, un tribunal militar del Marroc va condemnar a cadena perpetua i penes de 20 i 30 anys de presó a 24 activistes sahrauís per l’aixecament del campament de Gdeim Izik, als afores de l’Al-Alaiun, la capital del Sàhara Occidental. Entre els joves condemnats hi ha un cas que ha cridat especialment l’atenció internacional, la del jove Hassana Aalia que ha estat sentenciat a cadena perpetua per un delicte pel qual ja havia estat detingut, jutjat i posat en llibertat. Convidat per ACAPS-Anoia, ha compartit el seu testimoni amb la població anoienca en una xerrada aquest dimecres a l’Ateneu Igualadí. Abans ha visitat municipis com Vilanova o Montbui.

[Img #6005]A Montbui l’han acompanyat l’alcalde del municipi, Teo Romero, i el president de Montbui Solidari, Joan Díaz. Romero ha volgut remarcar en nom del municipi el suport a Hassana, “que encarna la lluita dels pobles pels drets humans” i als montbuiencs que treballen pel poble saharauí. L’alcalde montbuienc ha recordat que “no té res a veure la defensa dels drets dels pobles als països del sud d’Europa que al Marroc, on hi ha una violació flagrant dels drets humans”. Malgrat els moments complicats, Teo Romero ha reivindicat la cooperació i solidaritat internacional, ja que “aquí encara funcionen les xarxes socials, familars o els serveis públics i no és gens comparable a altres indrets del món que pateixen una pobresa extrema”.

El president de Montbui Solidari, Joan Díaz, ha denunciat que “l’arrel del problema és la ocupació del Sàhara per part del Marroc” i lamenta que “de moment poc hem pogut fer als campaments i zones ocupades, perquè és molt difícil accedir-hi”. Díaz també ha recordat que al Sàhara Occidental s’hi han produït més de 600 desaparicions en els prop de 40 anys d’ocupació, una situació que fa del poble saharauí un col•lectiu “espoliat, torturat i violat en tots els sentits”.   

[Img #6004]Un testimoni esfereïdor

Hassana Aalia té 24 anys i va néixer als territoris ocupats pel Marroc del Sàhara Occidental, un lloc on “el govern marroquí mata i tortura i on la violació dels drets humans és el pa de cada dia”.

Aalia recordava aquest dimecres que “durant 28 dies vam viure en llibertat”. Va ser a Gdeim Izik, l’anomenat “campament de la Dignitat” pel popular professor i activista Noam Chomsky, qui ha descrit aquella acció com l’esclat de la Primavera Àrab. Es va aixecar a uns 15 km de l’Al-Aaiun, al Sàhara Occidental, el 10 d’octubre de 2010 i va ser l’escenari d’una de les protestes històriques del poble sahrauí. El campament va allotjar prop de 20.000 sahrauís, que protestaven per la discriminació que pateixen en el seu territori i que demanaven millores socials al govern marroquí.

La nit del 8 de novembre de 2010 va ser desmantellat violentament per la policia i els militars marroquins. Durant l’assalt, les forces militars i de repressió marroquines van detenir centenars de sahrauís, que van ser sotmesos a tortures i tractes degradants. Entre els detinguts hi havia Hassanna Aalia, que va ser jutjat en dues ocasions i deixat en llibertat per falta de proves. Aalia diu que “no podré oblidar mai aquell dia, va ser d’una brutalitat que no us podeu imaginar” comenta als periodistes que assistien a la roda de premsa a Montbui. El jove recorda com l’assalt es va produir a les 5 de la matinada i li va deixar imatges terribles a la retina, com la de “nens que no podien respirar pels gasos lacrimògens que ens llançaven”.

Arran d’aquells fets, Hassanna i una vintena d’activistes més estan acusats de la mort d’11 soldats marroquins durant el desmantellament, tot i que mai no s’ha fet una investigació independent del que va passar aquella nit i de quantes persones del campament van perdre la vida després de l’assalt de l’exèrcit. Malgrat que organitzacions internacionals invaliden el judici i consideren que el procés dut a terme és nul, Hassanna Aalia ha estat acusat i condemnat a cadena perpetua sense poder escoltar ni ser present en la instrucció ni a la vista. Ara es troba en situació de rebel•lia i viu al País Basc.

“Molts països callen pels interessos econòmics”

Hassanna  no amaga la seva ràbia quan analitza el paper de la comunitat internacional en el conflicte del Sàhara Occidental. Per una banda denuncia que les tropes humanitàries de les Nacions Unides “es passen el dia prenent el sol i gaudint sense preocupar-se de la situació”.

El jove saharauí considera vergonyós el fet que “hi hagi violacions dels drets humans i els països callin pels seus interessos econòmics amb el Marroc en temes com la pesca o altres recursos naturals”. Hassanna apunta especialment a Espanya, tant pels acords econòmics amb el Marroc com pel fet de ser una ex-colònia.

Als seus 24 anys, Hassana Aalia ha estat arrestat i torturat més d’una vegada. Detingut als 17 anys per primera vegada per participar en una manifestació pacífica, s’ha convertit en la veu dels presos polítics i també de molts activistes dels territoris ocupats. El president de Montbui Solidari, Joan Díaz, ha elogiat el poble saharauí, que “després de 38 anys abandonats enmig del no res, encara aposten per la via pacífica per defensar els seus drets”. Com conclou Díaz, “l’únic que demanen és un sol dia per poder decidir el seu futur”.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*