Inici Destacats Aigua és vida reclama als partits polítics d’Igualada que els pressupostos apostin...

Aigua és vida reclama als partits polítics d’Igualada que els pressupostos apostin per la gestió pública del servei

COMPARTIR

Aigua és vida ha fet públiques les tres peticions que han fet arribar als partits del consistori en relació al problema de l’aigua per als pressupostos del 2020 que es portaran a votació el dimarts 24 de setembre. Les demandes presentades per la plataforma per l’aigua pública tenen per objectiu iniciar el camí cap a la gestió pública ja que, recorden els membres de la plataforma, “el ple de l’Ajuntament té una majoria absoluta d’onze regidors i més del 51% dels vots que es van comprometre per la gestió pública de l’aigua el passat mes de maig quan van firmar el Pacte Social i Institucional per l’aigua, pacte que demanava iniciar els processos per a la implementació d’un model de gestió pública de l’aigua a Igualada”.

En aquest sentit, els membres d’Aigua és vida han explicat que “la regularització del servei és un pas previ a la decisió del model de gestió, però que cal començar a pensar quin model de gestió públic hauria de tenir aquest servei”, motiu pel qual la plataforma ha demanat als partits del consistori que l’Ajuntament d’Igualada crei la Taula de l’Aigua. Aquesta taula, han explicat els membres d’Aigua és vida, “ha de vetllar, per una banda, per a que el model de gestió pública sigui el que acabarà adoptant l’Ajuntament, i per una altra, que el tipus de gestió pública que hauria d’implementar-se a Igualada ha de ser escollit democràticament per tots els partits polítics, tècnics, sindicats i moviments cívics i entitats veïnals o d’usuaris de la ciutat interessats en la gestió de l’aigua”, un acord que també estava inclòs al Pacte Social i Institucional per l’aigua. D’aquesta manera, la plataforma es vol assegurar que l’Ajuntament es responsabilitzi d’iniciar els processos per a la implementació d’un model de gestió pública de l’aigua a Igualada, paral·lelament a la regularització del servei.

Degut a que l’empresa Aigua de Rigat, del grup Agbar, no té contracte de concessió, el pas de gestió privada a pública pot ser molt complicat i l’Ajuntament d’Igualada es veurà necessitat d’assessorament. Per aquest motiu, la plataforma Aigua és vida considera que “l’Ajuntament hauria d’adherir-se a l’AMAP (Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública) per tal de rebre suport extern, però també com a mostra de voluntat política del govern de Junts per Igualada d’iniciar els processos per a la implementació d’un model de gestió pública de l’aigua a la ciutat”.

Aigua és vida ha recordat que “l’estudi jurídic presentat per la Diputació de Barcelona afirma que l’Ajuntament d’Igualada pot rescatar el servei en qualsevol moment sense que l’empresa tingui cap dret a indemnització ja que no existeix cap contracte de concessió que fixi el termini de durada mínim, i que les dues auditories presentades per la mateixa Diputació mostren números favorables al consistori per municipalitzar el servei de l’aigua”. En aquest sentit, la plataforma avisa al govern i als partits de l’oposició de l’Ajuntament d’Igualada: “no acceptarem un pressupost que no contempli una aposta clara i evident per la gestió pública a Igualada, paral·lelament a la regularització del servei, regularització que hauria d’haver-se iniciat en el mandat anterior”.

FER UN COMENTARI

*