Inici Societat Aigua és vida exposa raons econòmiques i socials per a la municipalització

Aigua és vida exposa raons econòmiques i socials per a la municipalització

COMPARTIR

L’entitat Aigua és vida Anoia va donar, el passat divendres, resposta a la pregunta “Municipalitzem l’aigua a Igualada?”. L’entitat, que va denunciar al desembre de 2015 que els municipis anoiencs d’Igualada, Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt no tenen contracte de concessió amb l’empresa subministradora Aigua de Rigat, ha tornat a realitzar una xerrada participada amb la ciutadania anoienca per tal de respondre a la necessitat de municipalitzar el servei a Igualada, però també a Vilanova i la Pobla.

Joan Carles González, membre d’Aigua és Vida Anoia, va obrir l’acte explicant el motiu de la xerrada i realitzant un breu resum de les accions que han dut a terme en el darrer any. Seguidament, Pau Ortínez, portaveu d’Aigua és Vida Anoia, va explicar en què consisteix la municipalització i va exposar les dades obtingudes de l’empresa Aigua de Rigat, amb les quals argumenta l’entitat que existeixen raons econòmiques i socials suficients com per apostar per la municipalització el servei. Aigua és vida Anoia va tancar l’exposició explicant quins serien el següents passos de l’entitat davant de la problemàtica de l’aigua, apostant clarament per la municipalització del servei.

Aigua és vida fa extensible el seu posicionament de municipalitzar el servei a Igualada a les dues poblacions afectades per la irregularitat de no tenir contracte de concessió i asseguren que realitzaran aquesta xerrada a les dues poblacions afectades: Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt. Igualment, i atès que el problema de l’aigua és extensible a totes les poblacions, també s’ofereixen a realitzar xerrades i col·laborar amb altres municipis anoiencs. La xerrada, que va durar una hora, va ser molt participada pel públic, amb la presència de diversos regidors de la comarca.

Hi ha raons econòmiques i socials per a la municipalització del servei

L’entitat defensa que la municipalització del servei a Igualada no arribaria a costar 30 milions d’euros -com defensava Jordi Pont a l’inici- perquè els actius de l’empresa són de 12 milions i l’Ajuntament d’Igualada ja en posseeix el 32%. Per altra banda, des de que Agbar va entrar a l’empresa Aigua de Rigat, l’endeutament de la mateixa ha crescut un 20%, passant d’un endeutament d’entre el 30 i 40% al 60%. Per altra banda, Aigua és vida Anoia considera que els beneficis de l’empresa són suficients com per a que l’Ajuntament iniciï un estudi de municipalització, en la mesura en que Agbar ha guanyat més de 4 milions d’euros entre els anys 2008 i 2015, amb un benefici anual mig de 500.000 euros.

L’entitat Aigua és vida Anoia recorda que l’aigua és un dret humà des del 2010 i que a Catalunya van haver més de 120.000 talls d’aigua a persones que patien pobresa energètica, essent el 8% d’aquests talls realitzats per la gestió pública i el 74% per la gestió privada. Aquestes raons econòmiques i socials són suficientment importants per a que l’entitat aposti per la gestió pública del servei i, per tant, per la municipalització del servei a Igualada, però també a la resta de poblacions de la comarca, sobretot a les poblacions afectades per la manca de contracte com Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt.

FER UN COMENTARI

*