Inici Societat ‘Aigua és vida’ denuncia que l’Ajuntament d’Igualada no té capacitat de control...

‘Aigua és vida’ denuncia que l’Ajuntament d’Igualada no té capacitat de control sobre el servei

COMPARTIR

[Img #27204]L’auditori de l’Ateneu Igualadí es va omplir divendres amb veïns de la comarca de l’Anoia que buscaven respostes a la pregunta «Què passa amb l’aigua a Igualada?» organitzada per Aigua és vida. L’entitat va denunciar, a principis de desembre, que diversos municipis anoiencs, com Igualada o la Pobla de Claramunt, no tenen contracte de concessió amb l’empresa subministradora, Aigua de Rigat. Reclamen una major transparència als ens municipals, a través d’una auditoria tècnica i econòmica i d’una consulta popular sobre si s’ha de municipalitzar el servei o fer un concurs públic per adjudicar-lo a una empresa privada.

 

El portaveu d’Aigua és vida, Quim Pérez, va obrir l’acte oferint una unes pinzellades sobre casos de gestió de l’aigua a nivell global i nacional, com el PHN al Delta de l’Ebre o la gestió del Ter-Llobregat. Així mateix, va fer una comparativa entre la situació de l’aigua a nivell mundial, on el 90% de la gestió de l’aigua municipal és pública, amb la situació a Espanya, on la xifra és el 50% i a Catalunya, on és un preocupant 20%.  

 

L’igualadí Pau Ortínez, membre d’Aigua és vida, es va referir a l’estat de la gestió de l’aigua a la capital de l’Anoia afirmant que «Estem en el pitjor dels escenaris» perquè l’Ajuntament no té cap capacitat de control de la gestió de l’empresa privada i la ciutadania no té accés a la informació.  «No existeix un contracte de concessió i, per tant, no hi ha plec de clàusules que concreti com es fa el servei, ni una data final de concessió per saber fins a quin any Aigua de Rigat prestarà el servei, ni evidentment cap tipus de compensació econòmica a l’Ajuntament, va afegir Ortínez, responent al títol de la xerrada que va aplegar 70 persones a l’Auditori de l’Ateneu Igualadí.

 

Aigua és vida exigeix transparència i participació

 

L’entitat va presentar, fa un any i mig, una instància als 947 municipis catalans, demanant informació sobre la gestió de la distribució en baixa de l’aigua, que és de titularitat municipal. A Igualada, l’alarma es va encendre quan aquesta sol·licitud d’informació no va tenir resposta per part del govern municipal fins més de 550 dies després, quan l’entitat va realitzar una roda de premsa per denunciar aquesta situació. En aquell moment, l’Ajuntament d’Igualada va confirmar la informació, assegurant que no hi havia contracte de concessió.  

 

Davant aquesta situació «irregular, ja que la llei d’aigües obliga a que hi hagi contracte de concessió entre els ajuntaments i les empreses concessionàries», com va explicar Pau Ortínez, Aigua és vida reclama als Ajuntament un compromís per la transparència i per la participació ciutadana. Concretament, la plataforma reclama -abans de finalitzar el mandat actual- una auditoria tècnica (sobre l’estat de la xarxa) i econòmica (sobre a què es destinen els diners de la tarifa) i una consulta popular per saber si els ciutadans prefereixen una gestió pública o privada de l’aigua. «Nosaltres apostem pel dret a decidir, no només sobre les relacions entre Catalunya i Espanya, sinó també sobre altres temes tant fonamentals com pot ser el de l’aigua» assenyalà Pau Ortínez.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*