Inici Destacats Acord de coalició entre Impulsem el Penedès i Junts per a les...

Acord de coalició entre Impulsem el Penedès i Junts per a les eleccions municipals a l’Anoia i a la resta de la vegueria

COMPARTIR

Impulsem el Penedès i Junts han rubricat aquest dissabte l’acord de coalició que els permetrà concórrer plegats a aquesta vegueria durant les eleccions municipals d’enguany. «És absurd anar a dues llistes, no anem a fer-nos la competència», ha afirmat el secretari general de Junts, Jordi Turull, després de signar l’acord. «Som moltes més les coses que ens uneixen», ha afegit, tot dient que cal sumar plegats. Una idea que també ha compartit el secretari general d’Impulsem el Penedès, Sergi Vallès. «L’acord amb Junts és el més natural possible, ens dona una visibilitat i poder ser un altaveu a Catalunya», ha dit en un acte que s’ha celebrat a Piera. Prèviament s’ha celebrat el Congrés Territorial d’Impulsem on s’ha ratificat l’acord.

Les dues formacions sumen al voltant d’una vuitantena de candidatures a la vegueria. Afronten aquestes municipals amb l’objectiu d’erigir-se primera força i poder ser altaveu per fer sentir les necessitats de la vegueria del Penedès. Segons ha detallat el secretari general de Junts, Jordi Turull, cada candidatura escollirà el seu nom i logo alhora que també s’ha creat un comitè d’enllaç que es reuneix periòdicament i que està format per 5 persones de cada formació amb dret a veu i vot per fer un seguiment de les candidatures als municipis.

En relació al document signat aquest dissabte, també s’han establert unes normes de funcionament com són les quotes de representació en els organismes supramunicipals o que alcaldes o caps de llista guanyadors afiliats a alguna de les dues formacions tindran preferència a l’hora d’encapçalar una nova candidatura, entre d’altres supòsits.

«Cada poble és un món», ha dit el secretari general de Junts, tot afegint que molts votants agrairan «no haver de triar» entre uns o altres perquè a partir d’ara «aniran amb la mateixa samarreta». En aquest sentit, ha especificat que allà on hi hagi un alcalde d’Impulsem, Junts no s’hi presentarà i que s’explorarà la manera d'»aprofitar» el talent. Turull no ha volgut parlar de casos concrets on hi poden haver disputes de caps de llista, però ha subratllat que és l’executiva nacinal de Junts qui presenta els papers de les candidatures del seu partit davant de la Junta Electoral.

Per la seva banda, Vallès s’ha felicitat per haver arribat a un acord després de més d’un any treballant plegats per aconseguir-ho. També ha fet èmfasi en la idea que, anant junts, podran fer arribar les demandes de la vegueria en institucions on ara mateix no hi són, com ara al Parlament.

L’acord s’ha escenificat en un acte al Teatre Foment de Piera amb la presència de representants de diferents municipis de la vegueria. Abans, s’ha celebrat el Congrés Territorial d’Impulsem on s’ha votat per àmplia majoria.»Gairebé un 80% hi ha votat a favor, a banda de les abstencions i algun vot en contra», ha detallat Vallès, tot dient que ja es va dir que votarien els caps de llista, alcaldes i membres de l’executiva. En el cas de Junts, Turull ha explicat que l’acord de coalició es va aprovar amb un 95% de vots a favor dels membres de l’executiva nacional del partit.

Un preacord signat el gener

Les dues formacions ja van signar un preacord el gener un preacord per treballar plegats en aquesta línia. En aquell moment ja es va informar que el document s’havia d’elevar als respectius òrgans de decisió abans de donar el pacte per tancat. En aquell moment, Impulsem el Penedès, explicava que ja tenia més de 40 candidatures confirmades a municipis de les quatre comarques de la vegueria. La majoria d’alcaldables provenen de l’òrbita post convergent. En el congrés fundacional del partit penedesenc es va aprovar el Decàleg Penedès 2030, on marca els objectius territorials a defensar. I asseguraven que serien «irrenunciables» a l’hora de tancar la coalició amb Junts.

A la constitució d’Impulsem el Penedès hi van assistir, entre altres, els alcaldes de Vilafranca del Penedès, Masquefa, Santa Fe del Penedès, Font-rubí o Canyelles, tots sota les sigles de JxCat a les darreres municipals. També hi era el nou alcaldable de Junts a Vilafranca, i l’alcaldessa de Cubelles, que governa amb un partit independent i que havia estat membre de l’executiva comarcal del PDeCAT.

Lourdes Casademont / ACN

FER UN COMENTARI

*