Inici Teatre “Acorar”, avalat per premis i públic, arriba al Teatre de l’Aurora

“Acorar”, avalat per premis i públic, arriba al Teatre de l’Aurora

COMPARTIR

[Img #4242]En una brillant interpretació, Toni Gomila reflexiona sobre la identitat col·lectiva dels pobles.

Després de l’èxit de públic assolit aquest mes de gener amb Red Pontiac i El Jardí de les Malícies, els dos primers espectacles de la nova temporada, aquest cap de setmana arriba al Teatre de l’Aurora un dels grans èxits de la temporada i la revelació de la cartellera teatral catalana: Acorar, de la companyia Produccions de Ferro, de Mallorca. Més de 10.000 persones ja han vist, arreu dels Països Catalans, aquest espectacle escrit i protagonitzat per Toni Gomila, que ha rebut el reconeixement del públic i de la crítica, així com diversos premis del sector.

A partir de la situació que viu la societat balear (boom immobiliari, corrupció, atacs contra la llengua, etc.) Acorar ofereix una reflexió sobre la identitat col·lectiva dels pobles. I ho fa a partir de la minuciosa descripció de la matança del porc a Mallorca, una tradició ancestral a l’illa. Acorar és una paraula mallorquina que significa “aniquilar”, “esvair”, “fer desaparèixer del tot”. En la matança del porc, la d’acorar era una feina reservada al més expert, una tasca que avui pràcticament no sap fer. En ser mort el porc, amb l’acorador o ganivet, li feien la senyal de la creu per que no s’hi posessin mals esperits. Tal i com explica l’autor i intèrpret, Toni Gomila, “A l’illa, “acorar” també significa ficar una cosa fins al cor. Pot ser en el sentit d’emocionar o en el de matar el porc quan es clava el ganivet. És la comparança entre la vida i la mort de l’animal, la persona o el col·lectiu, una unió de sentiments”.

A partir d’un fet íntim i casolà Gomila ofereix –amb una registre lingüític molt ric- una visió universal, global, sobre la identitat col·lectiva. L’origen d’aquesta obra sorgeix “arran d’un espectacle que vaig veure a Buenos Aires on es realitzava una reflexió sobre Argentina i sobre els argentins. Aleshores va ser quan vaig dir que volia fer el mateix amb Mallorca i els mallorquins. Per fer-ho vaig trobar que una jornada de matances, també dit la matança del porc, seria l’escenari perfecte per mostrar el mallorquí al centre de la tribu fent una activitat mil·lenària” tal i com ens explica Toni Gomila.

A Acorar, presentat com un monòleg però en el qual Gomila interpreta diversos personatges, fent tots els papers de l’auca, es mostra el neguit per la pèrdua d’identitat i la reivindicació d’aquesta, que l’autor trasllada més enllà de la realitat local, ja que s’hi poden emmirallar tots els pobles. Segons l’autor “el gran neguit que jo reflectia ha resultat funcionar i és també un neguit col·lectiu. Pertanyo a la generació que actualment tenim quaranta anys, la generació que es troba entre la gent més jove i els més grans. D’aquesta manera, tenim la responsabilitat de transmetre el sentiments que ens envolten”.

Després de les seves experiències com a actor, productor i director teatral, Gomila ens descobreix en aquest espectacle la seva vessant com a autor. Tot i que ell insisteix en què és “actor, no dramaturg”, sí que es defineix com a un ciutadà amb “inquietuds socials i en reflexió constant”. Això, combinat amb la proximitat als fets que relata en el text, fan d’Acorar una obra que dispara directament a la memòria de l’espectador i a la reflexió sobre el futur.

Acorar, de la companyia mallorquina Produccions de Ferro, arriba al Teatre de l’Aurora després de triomfar a les Illes i a Barcelona, amb una desena de premis i més de 10.000 espectadors. Ha estat la revelació de la cartellera i un dels grans èxits de la temporada, ha rebut una bona acollida del públic i les crítiques també han estat molt favorables. “A Acorar, Antoni Gomila fa més per la nostra cultura i el nostre patrimoni tradicional i antropològic en aquests cinquanta minuts, que tots els discursos polítics que he sentit en la darrera dècada. Serà difícil veure a cap escenari res millor enguany…”. escrivia Javier Matesanz al Diari de Balears. A més a més, ha estat nominada en la categoria d’espectacle revelació dels Premis MAX, els quals van ser concebuts per premiar i reconèixer la labor dels professionals i la qualitat de les produccións més destacades de l’any en l’àmbit de les Arts Escèniques.

Funcions i venda d’entrades

Les representacions d’ Acorar es faran el divendres 1 i dissabte 2 de febrer a les 22h i el diumenge 3 de febrer a les 19 h. Les entrades (15 € i 11’5 € amb els descomptes habituals) es poden adquirir per Internet, les 24 hores del dia, d’una manera fàcil, còmoda i segura i amb només quatre passos, a través de la web del Teatre de l’Aurora. Les entrades també es poden adquirir a la taquilla del Teatre de l’Aurora (a la plaça de Cal Font) una hora abans de cada funció. També es poden reservar prèviament trucant al 93 805 00 75 exclusivament els dimecres i els dijous de 18 a 20 h.

Activitat paral·lela: Trobada amb l’equip al finalitzar la funció de divendres

Divendres 11 de gener, en finalitzar la funció d’Acorar tots els espectadors que ho desitgin podran intercanviar les seves opinions i formular les preguntes a l’equip de l’espectacle.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*