Inici Destacats Comença l’aclarida de boscos a la serra de Collbàs per a prevenir...

Comença l’aclarida de boscos a la serra de Collbàs per a prevenir incendis forestals

COMPARTIR

Aquest mes de setembre han començat les actuacions d’aclarida del bosc de la zona prioritària establerta per l’Oficina de Prevenció d’Incendis de la Diputació de Barcelona a la Serra de Collbàs. L’actuació compta amb la col·laboració de l’Associació de Propietaris Forestals Serres de Miralles-Orpinell.

Els treballs que s’estan realitzant a les finques de la zona afecten els termes municipals de Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Carme. Concretament són 23 finques de la serra de Collbàs, la Creu Vermella i l’Obaga de Can Palomes. Es tracta d’una zona prioritària de 90 hectàrees de massa forestal continua on feia més de 20 anys que no s’hi feia cap actuació forestal.

“Es tracta d’una zona on la propietat està molt fragmentada” expliquen des de l’Oficina de Prevenció d’Incendis Forestals. La dimensió mitjana de cada finca és d’unes 4 hectàrees. Hi predomina el pi blanc, concretament d’una qualitat d’estació baixa, és a dir que en general no hi ha una producció apta per la serra. Això, juntament a la manca d’accessos, ha provocat l’abandonament de les finques i ha dificultat la localització de tots els propietaris, tot i els esforços de l’Associació de Propietaris, els ajuntaments de la zona i la Diputació.

Finalment, però, com destaquen des de l’oficina tècnica la implicació de l’Associació de Propietaris ha permès aglutinar 23 propietaris forestals i tirar endavant la contractació dels treballs forestals.

El pressupost del projecte és de 113.740€. La zona s’ha dividit en quatre lots que han estat adjudicats a 4 empreses -les que han fet la millor oferta- i s’han repartit les despeses fixes que representen els treballs.

L’actuació consistirà en una aclarida de millora a tota la massa forestal. “L’objectiu és trencar la continuïtat vertical i horitzontal del combustible i crear una massa resistent a les pertorbacions”. Es tallaran els exemplars morts, malalts o que no creixin adequadament, i també els que entorpeixin el creixement de roures i alzines.

La previsió és que els treballs s’allarguin fins a finals d’any.

FER UN COMENTARI

*