Inici Cartes dels lectors ACAPS condemna l’estratègia del Marroc sobre el conflicte del Sàhara Occidental

ACAPS condemna l’estratègia del Marroc sobre el conflicte del Sàhara Occidental

COMPARTIR

Condemnem l’estratègia del Marroc de posar en joc la vida de milers de persones per pressionar a l’Estat Espanyol sobre el conflicte polític del Sàhara Occidental i exigim al govern d’Espanya que compleixi el seu compromís com a potència administradora del territori.

Aquest últims dies hem pogut veure, un cop més, fins on és capaç d’arribar el regne del Marroc en la seva política de xantatge cap a l’estat Espanyol per tot el relacionat amb en conflicte del Sàhara Occidental. Més de 8.000 persones han arribat a Ceuta en una crisi humanitària, però també diplomàtica i política.

L’ambaixadora marroquina a Espanya, Karima Benyaich, ha afirmat que «tots els actes tenen conseqüències, i que aquestes conseqüències s’han d’assumir», referint-se a l’estratègia amb la que el règim marroquí posa en joc la vida de milers de persones per pressionar Espanya sobre la seva posició en el conflicte de Sàhara Occidental, traslladant el que és una crisi política i diplomàtica, i ara també humanitària, a Ceuta.

Tot això ve provocat pel descontentament del Marroc per l’atenció a Espanya per motius humanitaris de Brahim Gali, president de el Front Polisario (únic representant legítim de el poble sahrauí), qui va arribar a Espanya el passat 18 d’abril amb passaport Algerià i va ingressar a l’hospital de Logroño amb una altra identitat per motius de seguretat, per ser tractat de problemes de salut derivats de la COVID-19.

No és el primer cop que Marroc utilitza la migració per forçar Europa, i Espanya en particular, per situacions polítiques. Els darrers mesos n’hem vist diversos exemples tal com va passar a l’octubre i novembre amb l’arribada de milers de persones migrants i refugiades a les Illes Canàries provinents de les costes del Sàhara Occidental ocupat, coincidint amb les protestes pacífiques per part de la societat civil sahrauí a la porta il·legal del Guerguerat.

A tot això cal sumar la repressió en augment sobre les activistes sahrauís que viuen als territoris ocupats il·legalment pel regne del Marroc al Sàhara Occidental, que s’ha intensificat en els últims mesos. Organitzacions de la societat civil sahrauí i entitats internacionals continuen denunciant la brutal repressió sistemàtica contra les civils, activistes i manifestants sahrauís en les diferents ciutats ocupades, per part de la policia marroquina. Com és el cas de l’assetjament, control i agressions sobre l’activista Sultana Khaya i la seva família, que es troba en arrest domiciliari des del novembre de 2020.

Cal recordar al govern espanyol que té un compromís amb els drets humans, com a membre de les Nacions Unides, i el seu deure amb el compliment de les resolucions internacionals de les Nacions Unides (Resolució 20/72 i article 73 de la Carta de les Nacions Unides) que consideren Espanya potència administradora del Sàhara Occidental i l’insten, tal com indica la resolució 3458 de 1975 a que «[…] en qualitat de potència administradora (sobre el territori del Sàhara Occidental) i d’acord amb Tribunal Internacional de Justícia, adopti immediatament les mesures necessàries perquè tots els sahrauís originaris del Territori puguin exercir plena i lliurement el seu dret inalienable a la lliure determinació.» Obligació que es reconeix també en una auto de 2014 de l’Audiencia Nacional, presidida per Fernando Grande-Marlaska.

Per altra banda, organitzacions per la defensa dels drets humans, ja han denunciat la resposta del govern espanyol a la crisi humanitària d’aquests últims dies, que està executant devolucions en calent de forma aleatòria, una pràctica il·legal segons el dret internacional dels drets humans, i exigeixen a Espanya un enfocament de Dret Humans a la crisi humanitària de Ceuta. A més aquest fet posa de manifest que les polítiques d’externalització i control de fronteres amb tercers països no garanteixen els drets fonamentals de les persones que exerceixen el seu dret a migrar i només afavoreixen la instrumentalització de persones com a estratègia de pressió política, tal com està fent el regne del Marroc.

Per tot això, condemnem les accions que està duent a terme el Marroc per pressionar a Espanya en el conflicte del Sàhara Occidental i exigim al govern Espanyol:

Que respecti les resolucions internacionals sobre el Sàhara Occidental i assumeixi els seus compromisos com a potència administradora del territori sahrauí.

Que compleixi el seu compromís amb els drets humans com a membre de les Nacions Unides amb totes les persones que estan arribant a territori i cessi immediatament les devolucions il·legals que està duent a terme.

Que afronti la crisi diplomàtica amb el Marroc en la base de la legalitat internacional i assumint la seva responsabilitat amb els drets humans i el poble sahrauí.

Que basi la seva política exterior en el compliment de les resolucions internacionals i no cedeixi al xantatge que està duent a terme el regne del Marroc a la frontera sud.

ACAPS-Anoia i Federació ACAPS

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*