Inici Llibres Abecedari de l’e-book

Abecedari de l’e-book

COMPARTIR

[Img #3896]Un breu diccionari de l’A a la Z pels que encara no teniu clar l’ecosistema e-book.  Moltes de les lletres d’aquest abecedari encara estan orfes. No obstant això, la tecnologia avança ràpid i, potser, demà tinguin les seves pròpies definicions.

Adobe Digital Editions. – És un programa de la marca Adobe per llegir i organitzar llibres electrònics lliures o que compten amb una protecció anti-còpia o DRM.

Amazon . – És la major botiga de comerç electrònic del món, fundada per Jeff Bezos. Comercialitza també llibres electrònics per a llegir al dispositiu propi, el Kindle.

Android. – És el sistema operatiu desenvolupat per Google per a telèfons mòbils i pastilles.

Apps. – Aplicacions informàtiques o programes desenvolupats per a telèfons mòbils i tabletes per promocionar, vendre i llegir llibres electrònics.

Audiollibres. – Són llibres sonors o llibres narrats, els formats han evolucionat des del casset i DVD fins a les APSS per a mòbils i pastilles.

Biblioteca virtual. – És una biblioteca amb fons digitalitzats o llibres electrònics disponibles per consultar en els diferents formats i pantalles.

Calibre. – És un programa informàtic de codi obert gratuït. Permet la conversió dels diferents estàndards d’arxius de llibres electrònics quan són incompatibles amb un dispositiu de lectura (e-reader) concret.

Compra sota descàrrega. – És el procés d’adquisició d’un llibre electrònic, sota descàrrega de l’arxiu digital, que posteriorment emmagatzemem al nostre ordinador, pastilla, mòbil o dispositiu de lectura digital ( e-reader ).

DRM. – Sigles en anglès de digital rights management (gestió de drets digitals). És un sistema anti-còpia que inclouen els llibres electrònics per evitar les rèpliques no autoritzades. El DRM més usat és el d’Adobe, per a una lectura digital a través del seu programa Adobe Digital Editions.

e-book. – Anglicisme de llibre electrònic. La RAE prefereix que traduïm e-book sota el terme en castellà. El llibre electrònic o e-book fa referència al contingut, és a dir l’arxiu amb text, àudio, fotografia o vídeo digitalitzat per la seva lectura en les pantalles d’ordinador, e-readers , tabletes o mòbils.

e-pub. – És un dels tipus d’arxius que emmagatzema el contingut del llibre electrònic. El format e-pub s’adapta a les diferents grandàries de pantalles dels lectors electrònics. Altres estàndards o extensions són les extensions pdf,  mobi o AZW.

e-reader. – No confondre amb e-book . Els e-readers són els aparells o dispositius de tinta electrònica, que possibiliten llegir en les seves pantalles els llibres digitals (contingut). La majoria de e-readers permeten una lectura en blanc i negre, encara que alguns models incorporen ja el color.

Geoblocking. – És un sistema de duana electrònica. Les botigues en línia l’implanten per a restringir la compra de llibres electrònics des de determinats països per motius comercials o de drets d’explotació. El sistema geolocaliza la connexió d’internet del possible comprador i accepta o bloqueja la compra del llibre electrònic.

Google Play. – És la botiga de venda de continguts digitals de Google. Incorpora la seva divisió Google eBook, la llibreria de compra baix descàrrega o lectura en el núvol de llibres electrònics del megabuscador.

Hipervincle. – Enllaços en un text digital que ens envia a un altre contingut o web relacionada. Molts llibres electrònics inclouen aquest sistema d’hiperenllaços cap contingut addicional, diccionaris, etc. per així enriquir la lectura.

iBooks: És l’aplicació per als dispositius Apple. Facilita la compra i lectura de llibres electrònics a la seva botiga iBookstore.

iPad. – És la marca comercial de les tauletes d’Apple. Permet la lectura de llibres electrònics mitjançant la plataforma de venda de llibres electrònics iBookstore.

iPhone. – És el telèfon intel·ligent d’Apple, que també facilita la lectura de llibres electrònics.

ISBN. – És l’identificador únic dels llibres, que també s’utilitza en els llibres electrònics per la seva explotació comercial. Són les sigles de International Standard Book Number (Número Estàndard Internacional de Llibres).

Kindle. – És el dispositiu de lectura electrònica d’Amazon (e-reader).

Lectura en el núvol. – Els lectors poden comprar llibres electrònics per a baixar o bé adquireixen l’accés per a la seva lectura remota en una biblioteca digital. Així, aquest emmagatzematge virtual de l’ e-book permet la lectura-en el núvol-en diversos dispositius (ordinador, e-reader, etc.) i des de qualsevol lloc amb connexió a internet.

Llibres enriquits. – És un nou concepte de llibre electrònic, que inclou contingut multimèdia en text, àudio, mapes, il·lustracions i fotos, a més de major interactivitat amb el lector.

Mobipocket. – Format d’arxiu per a la creació de llibres electrònics, utilitzat per Amazon per a la digitalització dels seus llibres electrònics amb DRM o protecció contra protecció, fins que posteriorment va adoptar el seu estàndard AZW.

MP3. – Extensió dels arxius d’àudio. Molts e-readers possibiliten no només llegir el text digital, sinó també escoltar contingut sonor sota aquest format.

Nook. – És el dispositiu o lector de llibres electrònics (e-reader) desenvolupat per Barnes & Noble, sota el sistema operatiu Android.

Pantalla tàctil. – És una pantalla que permet interactuar amb el dispositiu electrònic ( e-reader , pastilla, mòbils) amb les pulsacions del dit o llapis òptics, per exemple.

PDF. – És un altre dels formats d’arxius d’emmagatzematge de llibres electrònics que permet text i gràfics però en un disseny fix. Va ser desenvolupat per Adobe Systems i posteriorment alliberat com a estàndard obert.

Sigil. – És un programa informàtic gratuït i de codi obert per a l’edició i creació de llibres electrònics.

Sony Reader. – És l’e-reader de Sony.

Rajola o tablet. – És el dispositiu mòbil de lectura i navegació per internet amb pantalla, a color i tàctil, que també permet llegir llibres electrònics.

Tagus. – És el nou dispositiu de lectura ( e-reader ) de Casa del Llibre.

Tinta electrònica o e-ink.
– És una de les tecnologies per a pantalles planes i primes. Els principals avantatges de la tinta electrònica són la seva resolució i que s’aconsegueix una visualització del llibre electrònic des de qualsevol angle, sense reflexos, fins i tot amb llum del sol directa. També suposa un estalvi de bateria per al dispositiu de lectura, ja que manté la imatge en pantalla un cop carregada.

Wi-Fi
. – Connexió remota a internet amb què compten alguns dispositius de lectura electrònica. Igual que el nostre ordinador, l’e-reader, els mòbils o les pastilles es poden connectar a aquestes xarxes sense fils per navegar a la xarxa. La Wi-Fi és necessària per a l’adquisició de llibres electrònics des de l’e-Reader per sincronitzar les nostres biblioteques virtuals.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*