Inici Reportatges 20 anys de Dones amb Empenta

20 anys de Dones amb Empenta

COMPARTIR

[Img #31730]Un grup de dones anoienques van impulsar, a meitat dels anys 90, un espai amb el que volien dinamitzar el paper de la dona creant una entitat “amb espais de caracter lúdic”, com recorda avui la presidenta de Dones amb empenta, Nati Veraguas.

 

[Img #31728]Ben aviat van fer un descobriment inesperat. El 1996, recorda Veraguas, “no hi havia conscienciació social i la gent pensava que la violència masclista era una cosa molt residual”. Però es van trobar que, sense haver fet difusió, “arribaven dones de tot arreu en aquesta situació”.

 

[Img #31729]La seva arrencada va ser més que modesta, ocupant durant hores alguns espais municipals de Santa Margarida de Montbui. Un dels primers va ser una de les antigues cases dels mestres, avui enderrocades, que compartien amb una agrupació fotogràfica. Nati Veraguas recorda que “el començament era dur, obries la porta, t’arribava una senyora, et començava a explicar i se’t feien les 12 de la nit“.

 

[Img #31727]Amb el temps, van veure que les dones que atenien necessitaven també un suport jurídic i psicològic de caràcter més tècnic. El 1999 naixia així l’Equip d’atenció a la dona, primer a Montbui i després a pràcticament tota la comarca, de la mà de les administracions locals abans que la llei catalana pel dret de les dones a eradicar la violència imposés el 2008 com obligatori aquest servei. Dones amb empenta -en aquest cas amb El Safareig- també es va adjudicar la gestió dels Serveis d’Intervenció Especialitzada en Violència Masclista de la Catalunya Central i Lleida.

 

Tot i que la violència masclista ha marcat el seu origen, “són molts anys escoltant les dones”, afegeix Veraguas, qui explica que “a més de la violència hi havia un munt de necessitats que no estaven cobertes” Així, a més d’un programa d’acompanyament i suport psicològic en l’àmbit de la salut, l’any passat es va iniciar un projecte d’inserció laboral específic per a dones amb dificultats per tornar al mercat laboral. Es va aconseguir inserir el 21% de les 60 dones participants..

 

Les experiències d’usuàries dels serveis de l’entitat van fer veure que hi havia situacions que requerien també una intervenció a l’àmbit familiar, el que les va impulsar a crear l’Equip d’Atenció Familiar el 2011. Prèviament s’havia posat en marxa un programa d’acompanyament a les famílies en els primers mesos amb fills.

 

Des de l’entitat han acabat completant els tallers preventius per a joves i infants cap al projecte “Connecta’t amb amor”, que suma a les sessions grupals la possibilitat d’una atenció personalitzada per part d’una educadora a l’abast dels adolescents. En total, les 30 professionals que treballen a Dones amb empenta van atendre l’any passat 6.989 persones a través dels diferents projectes que impulsa.

 

La mirada de la dona, que és la pròpia raó de ser de l’entitat, es materialitza de forma artística un cop a l’any a través del concurs de fotografia que organitzen i que porta per lema “Com ens veiem les dones?”. I com veuen les Dones amb empenta aquests 20 anys?: “el canvi és espectacular, però encara queda moltíssim per fer”.

COMPARTIR

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

*