Inici Societat El 19è Concurs de fotografia de Dones Amb Empenta ja té guanyadores

El 19è Concurs de fotografia de Dones Amb Empenta ja té guanyadores

COMPARTIR

Dones Amb Empenta tanca la 19a edició del Concurs de fotografia Com ens veiem les dones?, amb un total de 46 obres participants de 23 autores diferents. Entre aquestes, les guanyadores Judit Prat Dalmases, de Vilatenim, Girona, Marta Ruiz, de Vilanova del Camí, i Arelí Santos González, d’Igualada.

Des de l’organització es valora que “és una edició que recull molta reflexió i molta creativitat”. DAE agraeix la participació de totes les concursants, per “acceptar el repte” i fer realitat la convocatòria, perquè assumeix que no és fàcil realitzar una foto que expressi la idea que es vol transmetre sobre el tema proposat.

El tema d’aquest any era “Nosaltres, fins els mismíssims”, en referència a totes les coses que com a dones i amb perspectiva de gènere ens tenen fartes. La temàtica resultant ha estat molt variada, amb fotos relacionades amb la por, les violències sexuals, la maternitat, les cures, les tasques domèstiques, la pressió estètica, el consum o la identitat de gènere, entre d’altres.

El Primer Premi s’ha atorgat a Judit Prat Dalmases per l’obra «Nosaltres, fins el mismíssim de tenir por». El jurat en destaca la composició i la qualitat fotogràfiques, i el fet que transmet molt bé la por, l’angoixa. Amb la foto, l’autora reivindica “prou de sentir-nos dèbils i insegures, prou de sentir por cada vegada que sortim de casa, d’estar en un perill constant, prou fer-nos sentir d’aquesta manera”.

Marta Ruiz s’han endut el Segon Premi per l’obra «Hasta el mismísimo de la gordofobia». El jurat considera que és una fotografia vibrant, impactant, com un crit, que expressa un missatge de forma molt clara i contundent, que no deixa indiferent. Per la seva banda, l’autora afirma estar farta que “se utilice la palabra gorda como insulto, como si tener un cuerpo «no normativo» tuviese que ser algo de lo que avergonzarse, algo que se debe ocultar tras ropa negra y ancha porque molestan nuestras carnes”.

Finalment, el Premi Públic ha estat per Arelí Santos, amb 159 likes per Instagram, per l’obra «Fins el mismíssim del racisme» i en representació d’una colla d’amigues de tres continents diferents unides gràcies al català i que viuen a Igualada. L’autora rebutja amb la seva participació “els estereotips contra les noies nouvingudes, la violència no verbal, els prejudicis culturals, socials i llinguïstics.”

El jurat de l’edició 2022 l’han format Maricel Miñano, coordinadora d’Activitats i Coeducació, i professora d’Arts plàstiques de l’Institut Montbui, Sílvia Torregrosa, tècnica de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui, i Lourdes Hernández Ríos, en representació de l’entitat organitzadora.

El lliurament de premis va tenir lloc el dissabte 26 de març, al centre Mont-Àgora de Montbui, amb la participació de la regidora d’Igualtat de Montbui, Coral Vázquez, a qui Dones Amb Empenta va agrair el suport. Amb l’acte va quedar inaugurada l’exposició de les obres concursants, que restarà oberta fins el 20 d’abril, en l’horari del centre.

Les obres participants també es poden veure online a https://dae.cat/hemeroteca/concurs-fotografia/ on es troben les fotos d’edicions anteriors.

FER UN COMENTARI

*